• Početna>
  • Vesti>

Đukanović: SAD rešene da deblokiraju dijalog Beograda i Prištine

Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da će još mnogo diplomatskih napora biti izvršeno na Prištinu dok se ne suspenduju takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dragan Đukanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da moguće povlačenje američkih vojnika sa Kosova pokazuje da su SAD rešene da deblokiraju proces dijaloga Beograda i Prištine i da takse što pre budu ukinute.

“Ne vidim političku volju, pre svega od strane aktuelnog premijera Kurtija, da to uradi. Mislim da će još puno diplomatskih napora biti izvršeno na Prištinu dok se to ne suspenduje”, ističe Direktor Centra za spoljnu politiku.

Kada je reč o odnosu EU prema Kosovu, Đukanović ukazuje da nema napretka sa viznom liberalizacijom, te da i sam kosovski predsednik Hašim Tači nije zadovoljan sastankom sa izaslanicima francuskog predsednika i nemačke kancelarke.

“Plašim se da ne postoji sinhronizacija aktivnosti između EU i SAD, što može da prolongira čitav proces”, navodi Đukanović dodajući da “očigledno postoji podrška koja se reflektuje iz EU na vladu Kosova”.

Komentarišući blokadu sredstava Kosovu, direktor Centra za spoljnu politiku smatra da je reč o pokušaju disciplinovanja Prištine, više simbolički nego suštinski.

Govoreći o predstojećem sastanku predsednika Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel, Đukanović je rekao da se može očekivati više stvari.

“Da se konačno razjasni stav Nemačke oko nastavka dijaloga i da vidimo u kom pravcu Nemačka vidi da se kreće dijalog. To će biti dominantna tema, ali i nastavak privredne saradnje”, poručio je direktor Centra za spoljnu politiku.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još