Grenel poručio: SAD ne mogu da zaštite Kosovo od Kosova

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog, Ričard Grenel, poručio je danas da Amerika više ne može da troši stotine miliona dolara na vojnu i drugu pomoć i projekte na Kosovu, čija vlada radi protiv interesa svih građana.

Grenel je to rekao u direktnom razgovoru sa članom Predsedništva DSK, Skenderu Hiseniju.

Ovu snažnu poruku Grenela preneo je Hiseni na svom fejsbuk profilu.

“Ali, Amerika ne može da zaštiti Kosovo od Kosova, naime od neodgovornog ponašanja vlade i njenih lidera, bila je poruka ambasadora Grenela, dodajući da Amerika ne može da nastavi da troši stotine miliona dolara na vojnu i drugu pomoć i projekte, u zemlji u kojoj vlada radi protiv interesa svojih građana”, napisao je Hiseni.

Lider DSK, članice vladajuće koalicije, Isa Mustafa saoštio je ranije danas da će funkcioner te stranke razgovarati sa Grenelom o aktuelnoj situaciji na prištinskoj političkoj sceni.

Mustafa je podsetio i da je stav te stranke potpuno i bezuslovno ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH.

Mustafa kod Grenela proverava detalje susreta Vučić-Tači

Nakon više uzastopnih upozorenja Prištini o mogućem povlačenju američkih trupa sa kosovske teritorije, ako takse ne budu ukinute odmah i bezuslovno, predsednik DSK, Isa Mustafa kaže da je poslao funkcionera te stranke da sa Ričardom Grenelom razgovara direktno o detaljima nedavnog susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Vašingtonu.

Neimenovani funkcioner DSK dobio je zadatak i da specijalnom izaslaniku američkog predsednika za dijalog, Grenelu, prenese stavove te stranke o aktuelnoj situaciji na prištinskoj političkoj sceni.

Obrađajući se građanima Kosova, Mustafa je na svom fejsbuk profilu napisao da priznaje da su odnosi Prištine i SAD ušli u, kako navodi, “vrlo delikatnu i kritičnu fazu”, ali smatra da ni takse ni mere reciprociteta ne mogu da se mere sa tim odnosima.

Reagujući na izjavu republikanskog senatora Dejvida Perđua, Mustafa kaže da ona jasno ukazuje gde je Kosovo danas.

“Ne postoji naknada ili reciprocitet koji određuje odnos sa našim glavnim saveznikom. Kao vođa DSK, jasno sam tražio bezuslovno ukidanje tarife i da bi reciprocitet trebalo da bude dogovoren sa SAD i EU, zavisno od ponašanja Srbije. To je stav i DSK. Smatram da na Kosovu ne postoje oni koju mou da ugroze ili da dovedu u pitanje odnose sa SAD”, naveo je Mustafa.

Lider DSK je napisao da je u kontaktu sa Grenelom, kao i da će razgovarati sa koalicionim partnerom Aljbinom Kurtijem.

“Razgovaraću sa premijerom Kurtijem, kao koalicionim partnerom, a kao DSK u narednim danima razjasnićemo aktivnosti koje održavaju partnerstvo i prijateljstvo sa SAD”, naveo je Mustafa.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments