Dušan Zaharijević: Čitanje daje život delu

Mladi pesnik iz Leposavića Dušan Zahrijević predstavio je svoj poetski opus mitrovačkoj publici,  u okviru programa „Veče poezije“, održanom u petak, u Kulturnom skloništu „Bes(i)misao“.

Zaharijević ima 28 godina. Završio je master studije srpske književnosti u Novom Sadu. Trenutno živi u Beogradu. Autor je zbirke poezije „Antologija savremenog pesništva – Antologija savremenog rečništva“, a u pripremi je još jedna knjiga.

Zaharijevićeva poezija je nesvakidašnja,  a o sebi govori kao o pesniku koji se rado i hrabro igra melodijama i rečima, što će posebno doći do izražaja u drugoj knjizi, koja je u pripremi. Kaže, voli ovakve književne večeri na kojima nema dugih govora, već se sve svede na poeziju i mišljenje publike o njoj.

„Ovo je možda i prvi put da sam imao priliku da razgovaram sa ljudima koji nisu toliko opterećeni literaturom, odnosno nisu iz sveta književnosti, i oni su meni govorili o svojim čitanjima, a to je velika potvrda da moju poeziju može da čita svako, što mi je posebno drago“ kaže mladi pesnik, i objašnjava da se tu radi o tzv.  „živom čitanju“.

Kao glavnu karateristiku savremenog pesništva,  Zaharijević  izdvaja odsustvo rime i slobodan stih. Iako je u prvoj zbirci bio prilično slobodan, kada je u pitanju melodičnost i forma, u drugoj knjizi nema kako kaže „toliko jezičkih lomova“ te pokušava da stihu vrati rimu. To mu je kaže važno, jer je odnedavno počeo da spaja svoje dve velike strasti – poeziju i muziku.

Gitaru svira od osnovne škole i sasvim mu je bilo prirodno, da te dve ljubavi spoji.

„Nekako je to bio prirodan sled. Ako pišem pesme i sviram gitaru, to mi se nekako spojilo samo od sebe. Put me je odveo dalje, pa sam počeo da učim i muzičku produkciju“ priča Zaharijević, i dodaje da se oprobao i u crtanju.

I njega kao i svakog mladig stvaraoca, često pitaju ima li uzore. Zaharijević odgovara da bi bilo dobro za mladog pesnika da „uzore uzore“.

„Uvek postoji mogućnost da skliznemo u podražavanju uzora, a to nije dobro. Jer nije isto pisati kao neko i pisati pod uticajem nekoga“ kaže Zaharijević i ističe da konkretnog  uzora nema, ali da na pisanje utiče svako čitanje.

U svojoj skromnosti, Dušan smatra da nije dovoljno kompetentan da šalje bilo kakve poruke mladim pesnicima koji bi da se oprobaju u svetu poezije. Ipak, kratko im poručuje: „Treba pisati“.

„Poezija će uvek imati svoju publiku, svoje uživaoce. Oslobodite se strahova i podelite to što pišete sa drugima, jer čitanje daje život delu“ dodaje ovaj umetnik.

Interakciju sa publikom, mladim piscima, odnedavno obezbeđuje Kulturno sklonište „Bes(i)misao“, organizujući „Večeri poezije“ svakog petka u 17h.

Predstavljenje poezije Dušana Zaharijevića, treći je u nizu događaja ovog tipa, koje Kulturno sklonište organizuje. Kako kaže, pokretač ove ideje Milica Aleksandrović, plan im je da se kontinuitet „poetskog“ petka održi do juna meseca.

„Večeri poezije nude priliku mladim ljudima da predsatve svoje stvaralaštvo. Cilj nam je da se pre svega neguje poezija i podrže mladi pesnici, a sa tim i književnost i da se u prvi plan stave dar i talenat“ kaže Aleksandrović.

Publici se pruža mogućnost da govori o svojim doživljajima, a pesnik ima priliku da čuje šta publika oseća, misli i da na taj način bogati svoju poeziju.

„Koncept večeri je sledeći: Bira se šest pesama svaka od pesama se izvodi usmeno govore se stihovi i izvođenje prati muzika, nakon svakog izvođenja otvara se diskusija o istom“ kaže Milica, inače, master profesor ruskog jezika.

Milica preporučuje svim ljudima koji pišu da se prijave, jer kako kaže,i sama je bila gost Kulturnog skloništa.

„Inspiracija da pokrenem ove večeri je bila u tome što sam i sama pesnik i znam koliko je teško doći do prostora gde možete dobiti priliku da vas ljudi saslušaju“ dodaje Milica.

Šansu da sa publikom podele svoju poeziju, imaju svi mladi, talentovani pesnici koji žele da podele svoj dar, i još uvek imaju priliku da se prijave na mejl aleksandrovic.milica93@gmail.com ili direktno, u Kulturnom skloništu „Bes(i)misao“.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još