Makronov najavljeni susret ostaje samo na papiru?

Predsednik Francuske najavio je susret Prištini i Beogradu, međutim, datium još uvek nije utvrđen, piše Gazeta Ekspres, a prenosi Kosovo onlajn.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je spremnost da uloži napore za ponovno uspostavljanje dijaloga između Prištinea i Beograda ukoliko kosovski premijer Aljbin Kurti odluči da ukine stopostotnu taksu na srpske i bosanskohercegovačke proizvode, ali do susreta predstavnika Beograda i Prištine neće doći ovog i narednog meseca, javlja Gazeta Ekspres.

“Prvi korak bi trebalo da bude ponovni početak dijaloga, za koji sam spreman da budem posrednik, organizovanjem samita u Parizu, sa liderima Kosova i Srbije, u saradnji s kancelarkom Merkel i visokom predstavnikom EU, Boreljom. Nastavak dijaloga podrazumeva akcije obe strane, obustavu sto odsto takse od strane Kosova i obustavu kampanje protiv priznavanja Kosova od strane Srbije”, napisao je Makron u pismu koje je Kurtiju uručila Mari Kristin Butel, ambasadorka Francuske na KiM.

Za sada, međutim, Makronova spremnost za sastanak u Parizu, na kome bi se okupili čelnici tzv. Kosova i Srbije, ostaje samo na papiru.

Prema izvorima Gazete Ekspres iz Jelisejske palate, još ništa nije planirano i ne postoji potencijalni datum kada bi takav sastanak mogao da bude održan. U međuvremenu je naglašeno da neće biti ništa organizovano u martu ili aprilu.

“Planovi za samit u Parizu o dijalogu između Kosova i Srbije još nisu započeli. Trenutno nemamo planova za takav samit narednih meseci. Ne postoji tačan datum za takav samit, za sada neće biti toga, dakle ni u martu ili aprilu”, rekli su izvori iz Jelisejske palate za Gazetu Ekspres.

Predsednik Francuske, prošle godine, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, uložio je napore da se ponovo pokrenu pregovori Priština-Beograd, koji su prekinuti zbog uvođenja takse na srpske proizvode.

U početku su dvoje lidera organizovali susret u Berlinu 29. aprila, dok je zakazani samit u Parizu za 1. jul 2019. otkazan jer nije bilo promene stavova. Kosovo, predvođeno Ramušom Haradinajem, odbilo je da ukine takse, a Srbija nije pristala da se vrati za pregovarački sto dok se takse ne uklone.

Dijalog u Briselu u zastoju je od novembra 2018. godine. Do sada, Brisel nije preduzeo nikakav potez da se Srbija i Kosovo vrate dijalogu, jer taksa na srpske proizvode još nije ukinuta.

U međuvremenu, 2020. godinu je obeležilo učešće SAD u pregovaračkom procesu.

Vašington je imenovao dva specijalna izaslanika, jednog za Zapadni Balkan i jednog za dijalog između Kosova i Srbije. Izaslanik Donalda Trampa za dijalog, Ričard Grenel, do sada je postigao tri sporazuma između Kosova i Srbije, tražeći trenutno i potpuno ukidanje takse bez dodatnih uslova.

Uprkos takvom zahtevu, novi kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da ukine taksu na robu iz Srbije samo delimično. Odluku je pozdravila Evropska unija, ali ne i izaslanik SAD Ričard Grenel.

Ostaje da se vidi da li će taksa biti potpuno ukinuta 1. aprila na 90 dana, kako je najavio premijer Kurti i hoće li biti poteza Evropske unije i zemalja članica kako bi se Priština i Beograd vratili pregovorima o normalizaciji odnosa.

Izvor: B92, Kosovo online

Comments

Pročitaj još