• Početna>
  • Vesti>

“Kampanja u SAD ne bi trebalo da umanji interesovanje za situaciju na Balkanu”

Saradninik Atlatskog saveta i potpredsednik organizacije “Bikon” koja se bavi pitanjima globalne strategije Sjedinjenih Država Mark Simakovski rekao je za RTS da je nedavna poseta predsednika Srbije Americi veliki korak napred u odnosima Vašingtona i Beograda. Istakao je da predsednička kampanja u SAD ne bi trebalo da umanji interesovanje za situaciju na Balkanu, a posebno za rešavanje pitanja Kosova.

Mark Simakovski je rekao za RTS da je Vučićeva poseta Vašintognu značajan znak uspona u odnosima Srbije i Sjedinjenih Država, ali i Vučićeve spremnosti da donese neke teške odluke o budućnosti Srbije i angažovanja u pogledu Kosova.

“Mislim da je konferencija Američko-izraleskog saveta za javne poslove – Ajpeka, pokazala da je vrlo srdačno primljen ovde u Vašingtonu, kako zbog vodeće uloge Srbije na Balkanu, ali i odluke Srbije da otvori kancelariju Privredne komore u Jerusalimu, što je u skladu sa politikom američke administracije prema Izraelu”, naveo je Simakovski.

Kaže da je Vučić dobio iskrenu podršku od od više od 15.000 delegata Ajpeka, i da mu je i on aplaudirao. Prema njegovim rečima, to pokazuje da Srbija ima mnogo prijatelja u Vašingtonu i da je od izuzetnog značaja što su ljudi postali svesni Srbije i njene vodeće uloge u regionu kao i njene želje da se pridruži Evropskoj uniji.

“Moram da ponovim da kao rezultat Srbija ima više prijatelja u Vašingtonu posle ove posete i njegovog obraćanja Ajpeku”, kaže Simakovski.

Ističe da se poseta predsednika Vučića mora sagledavati u širem konteksatu kao i da će njegovo pojavljivanje na kongresu Ajpeka imati značajan uticaj na odnose Srbije i Sjedinjenih Država.

“Mislim da je imenovanje ambasadora Grenala za specijalnog izaslanika od izuzetnog značaja, on je jedan od najbližih savetnika predsednika Trampa, neko ko će svoje ambasadorsko mesto verovatno zameniti još važinijom funkcijom ovde u Vašingtonu, ali u svakom slučaju uloga koja Ajpek igra utiče na političko odlučivanje Sjedinjenim Državama, ne samo u pogledu Izraela nego na širi opseg bezbednosnih pitanja i angažovnja Sjedinjenih Država u Evropi mislim da Ajpek može pružiti podršku Srbiji, posebno nakon smele odluke da otvori svoje ekonomsko predstavnišvo u Jerusalimu”, navodi Simakovski.

Ističe da će poseta predsednika Vučića Vašingtonu kao pozitivnu posledicu imati i bolje ekonomske odnose Srbije i Sjedinjenih Država.

“Predsednik Srbije čini vrlo hrabre korake da reši odnose Srbije i Kosova, a posebno njegovo prihvatanje da se ovde u Vašingtonu sastane sa Hašimom Tačijem pokazuje da rukovodstvo Srbije smatra da je neophodno da se Sjedinjene Države angažuju i da je potrebna veća ekonomska saradnja sa Srbijom kao i da se razgovora o strateškom partnerstvu Vašingtona i Beograda koje bi na konkretan način unapredilo odnose Srbije i Sjedinjenih Država i pomoglo Srbiji da unapredi svoju ekonomsku situaciju i integraciju u Evropsku uniju”, navo je Simakovski.

Smatra da predsednička kampanja u Sjedinjenim Državama ne bi trebalo da umanji intersovanje Vašingtona za situaciju na Balkanu, a posebno rešavanje pitanja Kosova.

“Mislim da bi američka spoljna politika trebalo da nastavi ovim putem bez obzira na predsedničke izbore koji nas očekuju. Ovoj administraciji treba čestitati zato što se angažovala u rešavanju problema u Evropi koji nastavljaju da potkopavaju stabilnost i bezbednost. Tu posebno mislim na ruski pokušaj da poveća svoj uticaj na Balkanu kako preko Srbije tako i preko nekih drugih država. Zbog toga mislim da ova administracija treba i želi da bude više fokusirana na Balkan”, istakao je Simakovski.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još