• Početna>
  • Vesti>

Pompeo upozorio Tačija da ne ometa rad Specijalnog suda

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne remeti aktivnosti Specijalnog suda za procesuiranje zločina pripadnika bivše OVK, jer će u suprotnom, tvrdnje o zločinima ostati “trajna mrlja na Kosovu”.

U odgovoru na Tačijevo pismo uoči 12. godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti, Pompeo govori o  posledicama koje bi Kosovo pretrpelo ako bi omelo rad specijalnog suda, prenosi prištinski list Koha ditore.

“Ukidanje ili podrivanje rada, strukture ili lokacije Specijalističkih komora ili Specijalističkog tužilaštva na bilo koji način, ozbiljno bi narušilo kredibilitet Kosova u svetu; tvrdnje bi ostale trajna mrlja na Kosovu; kosovska posvećenost vladavini zakona bila bi dovedena u pitanje; pravda za žrtve  uskraćena”, napisao je američki državni sekretar.

Dalje, navodi da bi time bila zamagljena budućnost Kosova kao člana evroatlantske porodice i međunarodne zajednice.

“Rad specijalističkih komora, u sadašnjem formatu, je najbolji način da Kosovo zaključi ovo poglavlje svoje istorije i da omogući Sjedinjenim Državama da se suprotstave argumentima onih koji poriču državu Kosovo … “, piše između ostalog u Pompeovom pismu Tačiju.

Takođe, navode se tvrdnje koje potiču iz izveštaja Dika Martija, prema kojem je u svojstvu političkog direktora OVK, Tači bio u kriminalnoj grupi na području Drenice.

Koha prenosi da je Tači sa Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajem pokušao da u kosovskoj skupštini ukine Specijalističke komore krajem 2017. godine.

Inicijativi su se suprotstavili DSK i pokret Samoopredeljenje, tada opozicione stranke.

Nakon međunarodnog pritiska i pretnje izolacijom, naročito od SAD-a, tri bivša državna funkcionera onemogućena su pozivom poslanika da ukinu Specijalni sud.

Haradinaj je kasnije rekao da su želeli da ukinu Specijalni sud iz straha da će i oni biti njime obuhvaćeni. Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji već su saslušani kao osumnjičeni.

Kosovski predsednik Hašim Tači negirao je da je do sada ispitivan od strane Specijalnog suda.

“Nisam ispitivan ni u Prištini ni u Beču”, kratko je Tači odgovorio na konferenciji za novinare u sredu u Prištini.

Specijalni sud je osnovan 2015 godine. Njegovi istražioci su do sada saslušali preko 250 pripadnika bivše OVK kao svedoke ili osumnjičene za ratne zločine.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još