Od iduće godine Mađarska možda na čelu Kfora

Mađarska namerava da iduće godine preuzme komandnu dužnost u mirovnoj misiji na Kosovu, što bi bilo prvi put da država iz regiona bude na čelu međunarodnih snaga Kfora, piše portal Balkanska bezbednosna mreža, prenosi Beta.

To je u Vašingtonu izjavio mađarski načelnik Generalštaba Ferenc Korom, u razgovoru sa zamenikom načelnika združenog Generalštaba SAD generalom Džonom Hajtenom,i  naveo da inicijativa dolazi posle nedavne odluke Budimpešte da pojača svoj kontigent u Kforu sa još 100 vojnika, javlja B92.

Ukoliko Mađarska dobije podršku za tu inicijativu, mesto komandanta Kfora prvi put preuzeće jedna država iz regiona a time bi se prekinula i dosadašnja praksa da na čelo misije dolaze oficiri zapadnoevropskih članica NATO.

Mađarska od svih država regiona ima najviše vojnika  385 u misiji Kfor koja ukupno broji 3.526 ljudi iz 27 zemalja.

Mađarski kontigent sastavljen je od Taktičkog rezervnog bataljona. To je jedinica posebne namene direktno potčinjena komandantu misije. Obučena je i opremljena za borbu protiv nasilja, obezbeđivanje konvoja, osmatranje i pružanje pomoći unesrećenom stanovništvu, navodi ovaj medij.

Mađarski bataljon smatra se ključnom interventnom snagom za zaštitu stanovništa i sprečavanje eventualnog nasilja kakvo se dogodilo 2004. godine.

Prvi čovek Kfora trenutno je general Mikele Rizi i on je jedanaesti oficir iz Italije koji predvodi tu misiju.

Od 2000. godine do danas komandanti Kfora bili su generali Velike Britanije (jednom), Francuske (tri puta), Nemačke (sedam puta), Norveške (jednom) i Španije (jednom).

Mađarska i Srbija i inače imaju vrlo razvijenu vojnu saradnju.

Od 2011. godine na Dunavi ili Tisi redovno se održavaju vežbe rečnih jedinica “Gvozdeni mačak”. Na vežbama “Komšije” zajedno nastupaju jedinice kopnene vojske Mađarske, Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Pored uloge u misiji Kfor, Mađarska na osnovu ugovora sa NATO od 2014. godine obavlja kontrolu gornjeg sloja vazdušnog prostora Kosova.

Izvor: Kosovo Online, B92

Foto: Radio KiM

Comments