• Početna>
  • Vesti>

Milinčić: SAD preko Tačija pokušavaju da održe uticaj na KiM

Urednica “Sputnjika” na srpskom jeziku Ljubinka Milinčić je za RTS ocenila da je Srbija konačno došla do brojke u koju niko nije verovao na početku procesa povlačenja priznanja Kosova i da Priština više nema većinu u UN.

Ljubinka Milinčić je, komentarišući izjavu Ivice Dačića da postoji pet država koje priznaju, ali ne podržavaju Kosovo, navela da je to isto kao da ih ne priznaju.

“Koliko sam ja saznala iz zvaničnih izjava naših rukovodilaca, čini mi se da je i predsednik rekao da se očekuje još neko povlačenje priznanja. Tako da se situacija menja i to u ovom trenutku može da znači malo, a u nekom važnom trenutku može da znači jako mnogo. Vreme očigledno radi za nas, prvi put posle toliko godina”, rekla je Ljubinka Milinčić tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Urednica Sputnjika je ocenila da će pitanje Kosova “kad tad doći u Ujedinjene nacije, a u Savet bezbednosti sigurno”, gde Srbija, kako je rekla, ima podršku država koje će staviti veto na odluke koje ne odgovaraju interesima Srbije. 

Dodala je da nije čudna nervoza koja se u Prištini javlja sve više i navela da će se Tači i Kurti saglasiti oko svih stvari protiv Srbije, uprkos čestim međusobnim sukobima.

“Očigledno je da je Tači američki igrač i Amerika preko Tačija pokušava da nastavi svoj uticaj. Kurti se nešto otima, nešto hoće, nešto neće, ali mislim da i nemaju previše izbora. Bez Amerike oni nikad neće postojati. Amerika je takva kakva je, ona će im postavljati uslove. Čini se da im u ovom trenutku ozbiljno kažu da moraju da se ponašaju ozbiljno”, rekla je Ljubinka Milinčić.

“Dobro je što Srbija može da pojača svoju odbranu” 

Komentarišući pristizanje četvrtog dela isporuke sistema za protivvazduhoplovnu odbranu “pancir S1E”, koje Srbija nabavlja od Rusije, Milinčićeva je ocenila da je dobra stvar da Srbija ima mogućnost da pojača svoju odbranu.

“Mi ne kupujemo ofanzivna oružja, ne planiramo nikoga da napadamo, ali isto tako pokazujemo svetu da nismo baš bespomoćni i da ne može niko ni nas da napada”, navela je Ljubinka Milinčić.

Kada je reč o današnjem raspisivanju parlamentarnih izbora i početku predizborne kampanje, urednica Sputnjika smatra da kampanje kod nas nikad ne prestaju i da u politici retko ima fer pleja. 

“U politici retko ima fer pleja i ne razlikuju se mnogo politike u bilo kojoj zemlji. Svako se trudi da iskoristi maksimum, tako će biti i kod nas. Nešto se nismo ni navikli na fer plej”, ocenila je Milinčićeva. 

“Bez Pija Dvanaestog nije bio moguć Stepinac” 

Urednica Sputnjika na srpskom jeziku je ocenila da je dobro što su arhivi pape Pija Dvanaestog otvoreni i da je dobro da se pokažu dokumenti.

“Dobro je što se tek u poslednje vreme pominje ime pape Pija Dvanaestog, bez koga nije bio moguć Stepinac. Mi smo se ranije bavili Stepincem, a nekad ranije smo se bavili pacovskim kanalima, ali to je samo deo tog vremena, deo te crkve, ne samo Stepinac”, rekla je Ljubinka Milinčić.

Komentarišući vest da je Haški tribunal krio da je Ratko Mladić doživeo moždani udar 2018. godine, Ljubinka Milinčić je navela da smo “svi svedoci da se u Hagu svašta dešava ida su se ljudi razboljevali i umirali volšebno”.

“Nikad nismo znali šta se zapravo dešava. Tako da ovo sa Mladićem nit je prva takva vest, a bojim se da neće biti ni poslednja. Šta da radimo, očigledno su jači”, kazala je Ljubinka Milinčić.

Izvor: RTS

Foto: Sputnjik

Comments

Pročitaj još