• Početna>
  • Vesti>

Kurti zvaničnicima EU: Ukidamo taksu počev od 15. marta

Kosovski premijer Aljbin Kurti obratio se pismima visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepu Borelju i predsednici EK Ursuli fon der Lajen, i obavestio ih da od 15. marta počinje ukidanje takse na srpske i proizvode iz BiH.

“U skladu s ovim zalaganjem, od 15. marta počećemo daukidamo taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koju je nametnula prethodna vlada. U početku ćemo ukinuti takse za sirovine. To je znak dobre diplomatske volje i naše posvećenosti da nastavimo dijalog sa Srbijom”, naveo je Kurti u pismu.

Izražava nadu da Beograd reaguje sa svoje strane na ovu odluku i da zauzvrat ukloni sve preostale necarinske barijere u trgovini sa Prištinom i okonča svoju kampanju protiv priznavanja Kosova. 

“Pozivamo EU i Sjedinjene Države da uspostave mehanizme praćenja i sankcija kako bi obe strane ispunile svoje obaveze u postojećim i budućim sporazumima”, navodi se u saopštenju za medije kancelarije kosovskog premijera.

U pismima Borelju i predsednicu EK, Kurti ih obaveštava o ciljevima nove kosovske vlade. 

“Želeo bih da iskoristim ovu priliku da ponovim nadu u produbljivanje saradnje i integracije naše zemlje u Evropsku uniju. Hvala vam na vašoj kontinuiranoj podršci Republici Kosovo u našim naporima da uspostavimo vladavinu zakona, ekonomski razvoj i dobro upravljanje. Vrlo smo zahvalni nastalnoj podršci i pomoći EU i verujemo da se naš odnos sa EU zasniva na našim zajedničkim vrednostima “, napisao je Kurti.

Pismo slične sadržine Kurti je pre dva dana uputio i američkom predsedniku Donaldu Trampu I državnom sekretaru SAD Majku Pompeu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još