• Početna>
  • Vesti>

Grenel: Džuda izmišlja, SAD ne ubrzavaju proces pregovora Srbije i Kosova

Specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel negirao je navode britanskog novinara i stručnjaka za Balkan Tima Džude da SAD podstiču Srbiju i Kosovo da što pre postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

„Pogrešno. Ne znate šta pričate. Niko ne pokušava da ubrza stvari i nema velikog dogovora (Srbije i Kosova). Izmišljate“, napisao je Grenel na Tviteru, reagujući na Džudine navode.

Džuda je prethodno napisao da se posle sastanka predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, u Beloj kući u Vašingtonu, možda približava kritična tačka u dijalogu, da bi Grenel i ljudi bliski predsedniku SAD Donaldu Trampu želeli da brzo dođu „do velikog dogovora“, ali da je „problem što je Tači pri kraju mandata i ne može ništa da obezbedi“.

„Razgovaralo se o razmeni teritorija, i naravno o momentalnom ukidanju kosovskih taksi, bez uvođenja principa reciprociteta. Srbija ne bi priznala Kosovo, ali ne bi ni sprečavala članstvo Kosova u UN, a u tom slučaju nije za očekivati da bi Rusija (ili Kina) stavila veto“, napisao je Džuda na Tviteru o razgovoru Vučića i Tačija.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još