• Početna>
  • Vesti>

Komemoracija prof. mr Furunoviću: Od Fakulteta umetnosti, napravio je Fakultet Umetnosti

Izvanredan profesor,  predusretljiv kolega,  poznavalac umetnosti stvaranja kao i umetnosti življenja, čovek koji je od Fakulteta umetnosti napravio Fakultet Umetnosti, i zvanično i suštinski, i ono najvažnije –  rukovodilac institucije umetnosti  koji je umeo da pusti umetnike da budu slobodni.

Ovako će  kolege i prijatelji pamtiti nedavno preminulog prof. mr Zorana Furunovića, dekana i redovnog profesora Fakulteta Umetnosti  Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici.

Na današnjoj komemoraciji održanoj  u Galeriji FU u Kosovskoj Mitrovici, o životu i stvaralačkom radu prof. Furunovića, govorili su njegovi najbliži saradnici, kolege, studenti i prijatelji.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Zdravko Vitošević rekao je u obraćanju okupljenima, da  je karijera prof. Furunovića stara koliko i sam fakultet, a da je živeo malo duže nego što postoji i sam Univerzitet, i sve te godine njegovog života, bile su posvećene radu i napretku i jednog i drugog.

„U svemu što je radio i čega se dotakao u svom životu, Zoran je  vodio, bio je neko od koga smo svi dobijali dobar savet,  a svi ovi mladi ljudi ovde, neka budu dovoljan razlog njegovog rada i postojanja. Njegova dela živeće kroz one koje je učio, kojima se bezrezervno davao i kojima se posvećivao“ rekao je Vitošević.

Prodekan likovnog odseka  prof. mr Ester Milentijević istakla je da je prof. Furunović  svojim znanjem, trudom, ljubavlju i posvećenošću, doprineo značajnoj afirmaciji fakulteta.

„Nesebičnim zalaganjem, omogućio je da ostvarenim rezultatima studenata, nastavnika i saradnika, otvori novo poglavlje u razvoju Fakulteta Umetnosti  kome danas pripada važno mesto u obrazovanju, kulturi, umetnosti Srbije  i regiona“ istakla je Milentijević i naglasila da će kolege Furunovića pamtiti kao velikog slikara, ljudinu i časnog čoveka.

„Bio je naš lider, kolega, prijatelj. Hvala na razumevanju i strpljenju, hvala što ste nam dali slobodu da budemo to što jesmo“ poručila je Milentijević u ime kolektiva ove prosvetne ustanove.

Na komemoraciji govorili su i prof. dr Srđan Marković – istoričar umetnosti,  prof. mr Andrijana Videnović – prodekan dramskog odseka FU , nekadašnja studentkinja pokojnog prof. Zorana Furunovića Maja Todić  i  prof. mr Vladimir Koh – vanredni profesor violine na FU.

Prof. mr Zoran Furunović preminuo je 21. februara 2020. godine,  u 66. godini . Kremacija  je obavljena na Novom groblju u Beogradu, 27. februara.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još