• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Mnogo “umešača” u odnosima s Kosovom, pitanje kakvi su im interesi

Govoreći o “umešačima” u pokušajima da se oživi dijalog Beograda i Prištine, Odalović je precizirao da su tu SAD sa svojim izaslanicima, zatim Evropska unija, odnosno Evropska Komisija “koja crpi neko pravo iz onoga ranije što je bilo i želi da nastavi da vodi dijalog”. Kao treći, tu su Nemačka i Francuska, za koje Odalović kaže da njihov pokušaj prošle godine nije dao rezultat, ali da bi te dve zemlje da nastave da pokušavaju da reše kosovski problem.

“Pitanje je kakvi su njihovi interesi, da li svi oni idu ka jednom cilju, da li imaju za cilj da se iskristališe zajednički stav, da ti veliki koji su napravili tu kvazidržavu, koja sada pravi njima ogromne probleme jer su deca porasla i ponašaju se sve neposlušnije”, rekao je Odalović.

On dodaje da su SAD najveći autoritet na Kosovu, a da je premijer Aljbin Kurti u skučenom manevarskom prostoru jer iz Vašingtona po prvi put stižu jasne poruke da se takse bezuslovno moraju ukinuti.

Gost Novog dana navodi da prethodni premijer Kosova Ramuš Haradinaj ne bi takse preko noći ni uveo da je imao ovako jasne poruke iz SAD.

Upitan o poruci predsednika Aleksandra Vučića da će Srbiji biti ponuđeno “nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati”, Odalović kaže da Vučić s pravom ukazuje na tako nešto.

“Ako se iskoordinira među tim velikim, koji su sponzori te uslovno rečeno države, šta će biti kada krene dijalog, šta će biti teme o kojima će se razgovarati, šta će biti njihov pristup prema tome, šta će biti njihovi zahtevi koje će da stave na sto, pitanja su koja ostaju otvorena”, ocenjuje Odalović.

Prema njegovom mišljenju odnosi Srbije i SAD su poboljšani samim tim što ultimativne poruke više ne idu isključivo prema Srbiji. Ipak, on napominje da će biti vrlo teško postići rešenje koje je prihvatljivo za obe strane, pravedno i trajno.

Kada je u pitanju takozvano brzo rešenje, gost Novog dana kaže da je pre njega trebalo stvoriti mnoge pretpostavke implementacijom dogovorenog iz Briselskog sporazuma.

SAD nastavak dijaloga Beograda i Prištine uslovljavaju ukidanjem taksi, s jedne strane, i prekidom kampanje povlačenja priznanja – s druge. Govoreći o zahtevu koji stoji pred Srbijom, Odalović kaže da su SAD uvažile činjenicu da proces priznanju ne ide u pravcu u kojem je išao do tada.

“Povlačenje 17 priznanja je bio signal da se u svetu nešto dešava… Dačić će nastaviti na tom kursu. Čista je i ispravna stvar, to je njegova obaveza. Sigurno je da se sve ove aktivnosti sprovode u punoj koordinaciji sa predsednikom Vučićem”, kazao je Odalović.

“Dobra poruka iz Vašingtona za CG”

Američki državni sekretar Majkl Pompeo poručio je Vladi Crne Gore da povede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi veroispovesti i njegovoj primeni. Odalović kaže da su to dobre poruke koje stižu iz SAD, i napominje da izgleda da “oni u Crnoj Gori ne shvataju koliko je taj dijalog potreban za očuvanje mira, stabilnosti i zajedničke budućnosti”.

“Dijalog je nezamenjiv. Vlast u Crnoj Gori mora da shvati realnost, ono su njeni građani. U toj policiji, vojsci, institucijama su braća, sestre, deca onih koji su na tim litijama. To ne sme da se prenebregne”, napominje gost Novog dana.  

“Srbija da bdi u BiH”

Na račun Beograda stižu poruke da nema dovoljno jasne ograde od onoga što govori Milorad Dodik i njegovih najava izlaska Republike Srpske iz BiH i pronalasku modela zajedničkog oblika postojanja sa Srbijom.

Državni sekretar u MSP kaže da BiH ima svoj unuitrašnji problem koji ima šire implikacije, a to je da ta država 25 godina posle Dejtonskog sporazuma nije zaživela onako kako je bilo definisano.

Govoreći o ulozi Srbije, Odalović kaže da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, mora da “brine i bdi” nad njime, i šalje poruke da je taj sporazum okvir njenog delovanja. S druge strane, napominje Odalović, Srbija mora da bdi nad srpskim narodom u BiH.

“Izjave koje se daju su samo iz jednog ugla, one nigde nemaju globalnu podršku. Da li su manje opasne izjave koje daje Bakir Izetbegović ili Džaferović? Oni orkestrirano u Dodiku vide problem, Dodik vidi u njima. Objektivno tamo ništa ne funkcioniše”, rekao je Odalović.

Izvor: N1

Foto: N1

Comments

Pročitaj još