• Početna>
  • Vesti>

Kurti pisao Trampu i Pompeu: Počinjemo da uklanjamo taksu 15. marta

Kosovski premijer Aljbin Kurti preneo je američkom predsedniku Donaldu Trampu i državnom sekretaru Majku Pompeu da je njegova vlada posvećena rešavanju preostalih pitanja sa Beogradom, i da će u tom nastojanju od 15. marta početi sa ukidanjem takse na proizvode iz centralne Srbije.

U pismu Trampu I Pompeu Kurti je naveo da se odnosi Beograda i Prištine moraju rešavati u okviru dijaloga, “koji bi kulminirao uzajamnim priznanjem”.

“Verujemo da je ovo važan put za integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu i postizanje istorijskog sporazuma koji bi stvorio trajni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu. Stoga ćemo 15. marta početi da uklanjamo takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje je utvrdila prethodna vlada”, naveo je Kurti.

U početku, objasnio je, to će biti taksa na sirovine.

“To radimo kao izraz dobre diplomatske volje i kao znak naše posvećenosti da blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Državama u dijalogu sa Srbijom. Nadamo se da će naše akcije recipročno da se vrate iz Beograda, od kojeg očekujemo da ukloni sve necarinske barijere u trgovini s Kosovom i da zaustavi kampanju protiv priznavanja Kosova”, naveo je Kurti.

Pozvao je SAD i EU da uspostave mehanizme za nadgledanje i sankcionisanje “kako bi se obe strane pridržavale obaveza preuzetih u skladu sa sadašnjim i budućim sporazumima”.

Naveo je da vlada i on, kao premijer imaju ustavni mandat, političku volju i zakonsku dužnost, kao i “potpunu i isključivu odgovornost za preuzimanje, vođenje procesa dijaloga i predstavljanje Kosova na najvišem diplomatskom nivou”.

“Radujemo se što ćemo sarađivati sa vama, vašim diplomatama i izaslanicima, kao i sa našim partnerima u Evropskoj uniji, na unapređenju ovog procesa”, podvukao je Kurti.

Obavestio je američke državnike da nova kosovska vlada smatra da su odnosi Kosova sa Sjedinjenim Državama od najvećeg strateškog značaja, kao savez zasnovan na zajedničkim vrednostima i interesima.

“Vaša administracija je već imala pozitivan uticaj na zapadni Balkan, donoseći novu energiju i primenjivost u rešavanju problema, što smo veoma dobro prihvatili. Radujemo se produbljivanju našeg partnerstva i zajedničkom radu sa Sjedinjenim Državama na unapređenju ekonomskih prilika, jačanju vladavine zakona, jačanju regionalne sigurnosti, podsticanju dijaloga između Kosova i Srbije i drugim pitanjima”, naveo je Kurti.

Kaže da je program nove kosovske vlade fokusiran na dva glavna stuba. Prvi se sastoji u posvećenosti beskompromisnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a drugi stub kao glavni prioritet je ekonomski rast, širenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još