• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Manevarske igre Aljbina Kurtija – kako da nešto ukine, a da ne ukine

DACIC KONO SASTANAK

Ministar Ivica Dačić rekao je  da se sada sprovode intenzivne aktivnosti na Kosovu – zakazana je i sednica parlamenta od strane nekih opozicionih stranaka. Na Kosovu postoje i oni koji su za to da nema nikakvih ukidanja taksi do Aljbina Kurtija koji vrši manevarske igre kako bi nešto ukinuo a da ne ukine, i da pritom ucenjuje Srbiju, ističe Dačić.

Neke važne, pre svega simboličke poruke, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odneo je u Kinu. Sa nekim važnim se vratio iz Pekinga. Kada se vratio iz Kine sačekala ga je vest da je Aljbin Kurti je najavio delimično ukidanje taksi.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Ivica Dačić kaže da su sada intenzivne aktivnosti na Kosovu, zakazana je i sednica parlamenta od strane nekih opozicionih stranaka.

“Na Kosovu postoje i oni koji hoće da nema nikakvih ukidanja taksi, do Kurtija koji vrši manevarske igre – kako bi nešto ukinuo a da ne ukine, i da pritom ucenjuje Srbiju – do onih koji smataraju da takse moraju da budu ukinute zbog dobrih odnosa sa SAD”, kaže Dačić.

EU je pozdravila najavu Kurtija o taksama, ne ulazeći dubilje u suštinu, dok su SAD oštro regaovale jer smatraju da su takse remetilački faktor i da treba da potpuno budu ukinute bez bilo kakvih uslova i pregovora o tome.

Kurti smislio dve stvari 


“Srbija je mogla da uvede kotramere Prištini. Kurti je smislio dve stvari – treba da prestanemo sa kampanjom povlačenja priznanja, a pre neki dan su se radovali kada je Jamajka kobajagi priznala Kosovo”, kaže Dačić.

Kaže da je u Solunu na sastanku bio i novi ministar Konjufca koji je zamenio Pacolija.

“Rekao sam mu – imate situaciju sa Cakajem koji je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije koji je na kongresu vladajuće Socijalističke partije rekao da što pre treba ukinuti granicu Ksoova i Albanije, najavili su da će na sledećoj sednici vlade da potpišu sporazum da će zajednički da lobriaju za prizunanje Kosova. Sad to znači da oni to nastave da rade, a da nama to treba da bude zabranjeno”, rekao je Dačić.

“Kakav reciprocitet, moraju da shvate da oni nisu ravnopravni sa Srbijom. Postoje i drugi delovi američke adminsitracije, delovi takozvane duboke države, koji gledaju sa velikim simpatijama jer je to bio njihiv projekat, oni pritiskaju Prištinu, ali ne kažu šta će biti ako ih Priština ne posluša”, ukazao je ministar.

Dok se to ne promeni, Priština neće promeniti stavove, smatra Dačić. 

Dačić kaže da predsednika Aleksandra Vučića očekuju važni razgovori Americi.

Poseta Kini od izuzetnog značaja 


Govoreći o poseti Kini, ministar Dačić je rekao da je bila od izuzetnog značaja isto kao i za Kinu bez obzira što je ta zemlja velesila, imajući u vidu specifičan trenutak u kome se Kina nalazi.

“Oni sami su rekli da sam ja bio prvi ministar spoljnih poslova na svetu koji je došao u posetu od kada je počela epidemija”, istakao je Dačić.

Dačić kaže da je time simbolično pokazano da ne ostavljamo prijatelje u nevolji i ministar Van Gi je rekao da ga to raduje i da su ponosni što imaju takve prijatelje.

“Sa druge strane, mi smo ponosni što smo u situaciji da budemo prijatlji sa jednom takvom zemljom kao što je Kina”, kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, raduje ih najava dolaska predsednika Vučića u aprilu na samit.

Ponovio je da bi kineski predsednik Si mogao da u septembru poseti Srbiju, što je dodatni impuls prijateljstvu dve zemlje.

Podsetio je da je u vreme bombardovanja, Kina je bila uz Srbiju, poginulo je dvoje kineskih diplomata u ambasadi – oni se nisu plašili NATO bombi.

Govoreći o tome da li se plašio koronavirusa dok je boravio u Kini, Dačić kaže da nije imao vremena da se plaši i da se obazire na tako nešto.

Kina je organizovana zemlja i oni se nalaze na braniku borbe čitavog čovečnstva protiv ovog virusa, demonskog virusa, kako ga je predsednik Si okarakterisao. 

Nije isključeno da je to labaratorijski napad. “Čuo sam neke informacije – oni sumnjaju da to nije organskog porekla, sada treba dalje utvrditi kako je i zašto je došao do Kine”, kaže on.

Kako se može uspešno boriti protiv virusa 


Kina pokazuje kako se može uspešno boriti protiv virusa jer je disciplinovana zemlja, kada Si kaže da treba da se nose maske – svi to poštuju.

“Ne daj bože da je epidemija izbila u nekim drugim zemljama”, kaže Dačić ističući da je tamo stroga disciplina i da mu nisu dali da ode na Tjenanmen.

“Kada dolazite na sastanke sa najvišim zvaničnicima nosite maske, skidate dok traje sastanak, ide se planski na posao, oni koji su otišli na kinesku novu godinu van Pekinga, 30 odsto se vratilo, sve je to dovelo do toga da je 30.000 je izlečeno već, i da je sada sve manje novih slučajeva van provincije Hbej”, kaže ministar.

Teška je ova epidemija i važno je da Kina usupe u tome jer daje na vremenu drugim zemljama da se organizuju, kaže Dačić.

U Italiji je juče bilo 228 novih slučajeva za 24 sata i da se iz Italije širi dalje, kaže Dačić, dodajući da je u kontaktu sa drugim ambasadorima.

Jednom državljaninu Srbije sa kruzera koji je evakuisan u Italiji, ističe mu uskoro karantin a jedan naš državanin i Italiji je prijavio da ima ozbiljne smetnje, ali kontrole su pokazale da nije, rekao je Dačić.

“Za sada se dobro držimo”, zaključio je ministar Dačić. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još