EU pozdravlja najavu o ukidanju taksi na uvoz sirovina

Evropska unija pozdravila je najavu kosovskog premijera, Aljbina Kurtija o ukidanju taksi na uvoz sirovina iz Srbije i BiH od 15 marta. Sa druge strane, uslove koje je Kurti postavio Beogradu kako ova mera ne bi bila ponovo vraćena i ujedno uveden reciprociteta, nisu komentarisali.

„Kosovski premijer, Aljbin Kurti, najavio je u četvrtak da će Kosovo ukinuti takse na uvoz sirovina iz Srbije i iz BiH. Pozdravljamo ovu najavu kao prvi korak i radujemo se daljim detaljima“, navodi se u saopštenju EU.

Tvrde da bi ovaj korak mogao da ima pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske Unije.

„Previše vremena je izgubljeno. Poverenje treba hitno obnoviti. Srbija i Kosovo moraju da stvore okruženje pogodno za nastavak dijaloga u korist i jednih i drugih“.

Poručuju da je visoki predstavnik EU, Džozep Borelj spreman da ispred EU odigra svoju ulogu posrednika u dijalogu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji saopštio da će 15. marta ukinuti takse na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. aprila na sve proizvode ako Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova i otkloni druge barijere.

Međutim, ukoliko Srbija ne razmotri stav Kosova i ne počne da uklanja barijere, reciprocitet će početi da se primenjuje od 1. aprila, prvo u oblasti trgovine, a zatim i u oblasti privrede. U slučaju da srpska strana ne ispoštuje to ni nakon perioda od 90 dana od ukidanja taksi na sirovine, onda će vlada od 15. juna vratiti takse, saopštio je Kurti.

Sa druge strane jučerašnji potez kosovskog premijera nije naišao na odobrenje, kako koalicionog partnera, – LDK, dela opozicije, tako i Amerike.

Kurti pravi ozbiljnu grešku – već sinoć je poručio, specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Grenel je u objavi na Tviteru napisao da ne podržava delimično ukidanje taksi. Ponovio je stav SAD da se takse moraju u potpunosti ukinuti.

Kurti je tokom jučerašnjeg predstavljanja namere o uslovnom ukidanju taksi ujedno saopštio da je ova odluka dogovorena sa koalicionim partnerom – LDK. Međutim, zamenik kosovskog premijera Avdulah Hoti iz LDK je demantovao njegove navode rekavši da Kurtijeva odluka o taksi nije dogovoren stav i najavio da će ova stranka izaći iz vlade ako se takse ne ukinu bezuslovno.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još