• Početna>
  • Vesti>

U Zubinom Potoku održana svečana akademija „Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914 – 1918. Jedini put“

Svečana akademija pod nazivom „Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914 – 1918. Jedini put“ po režiji i scenariju Jasmine Stoiljković  održana je u Domu kulture „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku.

Povodom 100 godina od oslobađanja Kosova i Metohije u Prvom svetskom ratu, Dom kulture Gračanica i Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici, organizovali su Svečanu akademiju “Veliki rat na Kosovu i Metohiji 1914-1918 JEDINI PUT”.

“Akademija je programski usmerena na sve važne događaje iz Prvog svetskog rata na Kosovu i Metohiji koji su počeli u jesen 1915. godine  kada se vojska, sa kraljem na čelu i vrhovnom komandom, povlačila preko KiM i dalje preko Albanije. Obuhvaćen je i period okupacije i naravno period oslobođenja”, rekao je Aleksandar Gudžić, urednik dokumentarnog i istorijskog programa u Domu kulture Gračanica.

Program Akademije je specifično usmeren na sve važne događaje iz Velikog rata na KiM.

“Tema je za mene bila jako inspirativna. Drago mi je da sam imala priliku da se pozabavim tom materijom i da to, uz brojne saradnike, rezultira tako kako je rezultiralo”, izjavila je Jasmina Stoiljković, glumica Narodnog pozorišta Priština.

U programu su učestvovali doajeni Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici, kao i mlađe kolege – glumci iz pozorišta u Gnjilanu, članovi KUD “Mokra Gora” kao i učenici srednje škole “Grigorije Božović” iz Zubinog Potoka.

Održavanje Svečane akademije podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još