“Suđenja za zločine OVK na jesen”

Imena pripadnika OVK kojima će se suditi pored sudom u Hagu neće biti saopštena dok tek podignute optužnice ne potvrdi sudija za prethodni postupak.

Kako je za Politiku odgovorila Anđela Grijep, portparol haškog suda, zakonski rok za potvrđivanje ili odbacivanje optužnica je šest meseci.

To znači, navodi list, da će imena optuženih biti poznata najkasnije u avgustu, posle čega će biti zakazana suđenja po potvrđenim optužnicama.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun očekuje da bi faza preispitivanja optužnica mogla da bude okončana u tom roku i da bi tokom ove godine mogla da počnu suđenja.

On veruje da ima mesta optimizmu da će optužnice biti potvrđene i da će početi procesuiranje.

“Poslednjih mesec dana tužilaštvo je zvalo svedoke samo da bi ih pitalo – da li su i dalje spremni da svedoče. To je ukazivalo na skoro podizanje optužnica. Mnogi su sumnjali da će optužnice biti podignute, ali to se ipak desilo. One još neko vreme neće biti vidljive za javnost, ali je bitno da su napisane”, rekao je Drecun.

List navodi da za sada nije poznato da li se optužnice bave i trgovinom ljudskim organima, predmetom najbolnijim za Srbiju.

Izvor Tanjug-B92

Comments

Pročitaj još