Rama sa Lavrovom: Sve što je dogovoreno u okviru rezolucije 1244 mora da se poštuje

Sve što je dogovoreno po pitanju rešavanja kosovskog problema u okviru rezolucije 1244 mora da se poštuje, poručio je danas u Moskvi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora s albanskim premijerom Edijem Ramom.

“Kao što je Rama konstatovao da sve što je dogovoreno po pitanju Ukrajine mora da se poštuje, taj princip je potrebno primeniti i sa Kosovom”, naglasio je Lavrov, prenosi portal Sputnjik.

Šef ruske diplomatije je rekao i da će Rusija prihvatiti svaki dogovor koji postignu Beograd i Priština.

“Postoji rezolucija 1244 i niz sporazuma postignutih uz posredstvo EU između Beograda i Prištine uključujući Zajednicu srpskih opština”, podsetio je Lavrov, uz ocenu da bi formiranje ZSO bio ogroman korak unapred.

On je podsetio da je dogovor o Zajednici srpskih opština postignut pre više od šest godina, a da Priština odbija da ga sprovede.

Lavrov je istakao i da je, kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, ruski predsednik Vladimir Putin više puta rekao da će Rusija prihvatiti svako rešenje koje bude postignuto između Beograda i Prištine i da aktivno podstiče takav dijalog.

“Na žalost, naše kolege iz EU, koji su preuzeli na sebe da budu posrednici, nisu upesli da isposluju da se dogovoreno poštuje”, konstatovao je Lavrov.

Rama je rekao da je pozicija Albanije jasna i ponovio stav da je “dobro za sve, uključujući Srbiju da prizna Kosovo”.

“Volja ljudi nije dvostruki aršin što se tiče priznanja ili nepriznanja. Ne razumem zašto bi drugi imali pravo da budu posebna država, a Kosovo to pravo nema”, kazao je Rama, koji je i predsedavajući OEBS.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments