• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige “Mitovi srpske istorije” Dejana Ristića

U amfiteatru Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici sinoć je održana promocija knjige “Mitovi srpske istorije” istaknutog istoričara Dejana Ristića.

Pred velikim brojem profesora, istoričara, studenata i građana Kosovske Mitrovice, Ristić je odgovarao na pitanja publike, koja je najviše bila zainteresovana za mitove Kosovske bitke.

Da li su zvona Notr Dama odjekivala zbog pobede Srba na Kosovu polju; gde je sahranjen despot Stefan; da li je Stefan Nemanja jeo zlatnim viljuškama; gde su glave kneza Lazara i Karađorđa; da li je Marko Kraljević junak ili turski vazal; da li je Vuk Branković izdajnik; da li je kraljica Draga u trenutku ubistva bila trudna; da li je Gavrilo Princip napisao čuvene stihove o „bečkim sjenama“, da li je major Gavrilović izgovorio čuveni borbeni poklič; zašto na Titovom grobu nema petokrake?, samo su neka od pitanja kojima se bavio Ristić

“Kada govorimo o nacionalnoj istoriji svi ćemo se saglasiti da Srbi imaju mnogovekovnu, značajnu, veliku istoriju, beskrajno zanimljivu, dragocenu, u pojedinim epohama veličanstvenu a u nekim drugim epohama neopisivo tragičnu. Mi kao narod nemamo potrebu da domaštavamo svoju istoriju i da je činimo većom nego što ona uistinu jeste” navodi Ristić.

On je tokom svog predavanja istakao da se nauka ne suprotstavlja mitu, već ga proučava i da to osim istoriografije, čine i antropologija, sociologija i etnologija.

Dejan Ristić je istaknuti srpski istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Obavlja dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije kao i državnog sekretara za kulturu. Bavi se diplomatskom istorijom, holokaustom, kulturnom istorijom i kulturom sećanja. Autor je većeg broja naučnih radova i knjiga. Učesnik je Međunarodnih istručnih skupova. Inicijator je projekata organizovanih pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Ristić je inicijator, konsultant i koordinator u realizaciji više desetina naučnih skupova i izložbi. Uspostavio je Nacionalni dan knjige. Utemeljio je Fondaciju Narodne biblioteke Srbije. Dobitnik je pečata Matice srpske.

U prethodna dva dana, Ristić je sa svojim kolegom Strahinjom Đorđevićem održao časove istorije u Mitrovačkom dvoru, OŠ “Sveti Sava”, OŠ “Branko Radičević” i u mitrovačkoj Gimnaziji.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još