• Početna>
  • Vesti>

Gaši: Prve optužnice protiv bivših članova OVK već podignute

Možemo računati da su optužnice pred Specijalnim sudom faktički već podignute, imajući u vidu da je specijalizovani tužilac juče obavestio predsednicu Specijalizovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijalizovanim većima i zatražio da se odredi sudija za pripremni postupak, kaže za Kosovo Onlajn advokat Tom Gaši.

Gaši dodaje i da će se u narednih nekoliko dana ili nedelja znati protiv koga će biti podignute prve optužnice i napominje da sada Specijalni sud treba da potvrdi optužnice koje je podigao tužilac.

“Nećemo više čekati mesecima da se podigne optužnica, za sada protiv koga su podignute zna samo glavni tužilac u Hagu, ali uskoro će snati svi, jer to neće biti tajna”, navodi Gaši.

S duge strane, direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Bljakaj kaže da postoji zakonski rok od šest meseci u okviru kog bi trebalo da budu podignute prve optužnice. On podseća da je u izveštaju Dika Martija naveden veliki broj zločina kojima se bavi upravo Specijalni sud u Hagu.

“Porodice žrtava imaju pravo da znaju istinu i da očekuju pravdu, sada po prvi put imamo neki nagoveštaj da možemo da pročitamo te optužnice”, kaže Bljakaj.

Politikolog Ramuš Tahiri ne razume zašto je Specijalni sud morao javno da saopšti da će uskoro biti podignute  prve optužnice jer, kako kaže, taj sud ima jasan mandat.

“Ne treba nikome dozvoliti da pobegne od ruke zakona, procedura je jasna, postoji dokazni postupak, tu su svedoci i žrtve”, kaže Tahiri i napominje da rad suda mora biti podržan.

“Sve institucije su dužne da sarađuju sa sudom, da mu pruže sveobuhvatnu podršku. Ne očekujem sada neke rasprave o svrsishodnosti suda”, kaže Tahiri.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još