• Početna>
  • Vesti>

“Od Svetog Save do patrijarha Pavla; osamsto godina autokefalije Srpske pravoslavne crkve i osam vekova neprekinute molitve”

Predavanje pod nazivom “Od Svetog Save I do patrijarha Pavla I, 800 godina autokefalije SPC i osam vekova neprekinute molitve” istaknutog istoričara Dejana Ristića održano je u Mitrovačkom dvoru a povodom obeležavanja dva velika jubileja, 800 godina od uspostavljanja autokefalnosti SPC i stogodišnjice druge i konačne obnove Srpske pravoslavne crkve.

Na početku programa, prisutnima se predstavio crkveni hor “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice.

U periodu od osam vekova na čelu Srpske pravoslavne crkve nalazili su se slavni arhiepiskopi i patrijarsi koji su svojim radom i delom obeležili istoriju Srpske crkve, države, nacionalne kulture, umetnosti, nauke i prosvete.

Kao cilj ovoga predavanja treba izdvojiti napor da se istakne zasluga i trud svakoga od njih, počev od Svetoga Save, pa sve do patrijarha Pavla, ali i da se podsetimo onih crkvenih velikodostojnika koji su nepravedno zaboravljeni.

Istoričar Dejan Ristić kaže da nije prvi put na Kosovu te da na svaku posetu gleda kao priliku da dođe do “naših sunarodnika u najlepšem delu domovine kako bi se zajedno posvetili nekim kvalitetnijim sadržajima”.

“Ja relativno često dolazim na Kosovo i Metohiju i evo prošle godine sam bio sa starijom ćerkom i na Kosovu proveo nekih nedelju dana, kako bi ona upoznala najlepši deo svoje domovine. Ovo je još jedna prilika da se dođe do naših sunarodnika u najlepšem delu naše domovine kako bi zajedno proveli neko vreme a da sa druge strane da to vreme zajedno posvetimo nekim kvalitetnim sadržajima a to je boljem poznavanju Nacionalne istorije, u ovom kontekstu bolje upoznavanje Nacionalne istorije sopstvene crkve. Nadam se da je posetiocima u nekoj meri moje izlaganje bilo korisno kako bismo se svi zajedno podsetili nekih bitnijih ličnosti iz srpske pravoslavne crkve. Meni su posebno dragocena pitanja jer ona dozvoljavaju da obogatim svoje znanje jer je to ta multiperspektivnost u nauci kada jednu pojavu ili istorijski proces posmatramo iz više uglova kako bi smo je što bolje sagledali. Za mene lično je svaki dolazak na KiM veoma emotivan. Sa druge strane, ovde se napijete one istinske plemenitosti i rodoljublja koja naš živalj na KiM nosi već vekovima i to je način da kada se vratite u Beograd, zadržite što više te energije i te plemenosti koju ovde upijete u tih nekoliko dana” rekao je Ristić.

Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović kaže da su utisci izvanredni i da je izuzetno zadovoljan što je Kulturni centar uspeo da omogući publici da slušaju predavanje istoričara Ristića.

“Utisci su izvanredni i mi smo kao Kulturni centar zadovoljni što smo mogli da organizujemo ovakvo veče. Drago nam je što su ljudi bili u prilici da slušaju izuzetno predavanje istoričara Dejana Ristića. Znamo da je zaštita srpske istorije i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji naš osnovni cilj. To je inače i deo programa Kulturnog centra kada je u pitanju godišnji program rada. On se uklapa u strategiju razvoja kulture Republike Srbije i kao što znate mi smo bili jedan od pet gradova u kojem je održana javna rasprava na tu temu” kazao je Radomirović.

Dejan Ristić je istaknuti srpski istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Obavlja dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije kao i državnog sekretara za kulturu. Bavi se diplomatskom istorijom, holokaustom, kulturnom istorijom i kulturom sećanja. Autor je većeg broja naučnih radova i knjiga. Učesnik je Međunarodnih istručnih skupova. Inicijator je projekata organizovanih pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Ristić je inicijator, konsultant i koordinator u realizaciji više desetina naučnih skupova i izložbi. Uspostavio je Nacionalni dan knjige. Utemeljio je Fondaciju Narodne biblioteke Srbije. Dobitnik je pečata Matice srpske.

Najavljeno je da će Ristić će odrzati časove istorije na ovu temu sutra u OŠ “Sveti Sava” u 10 i 30, u OŠ “Branko Radicević” u 11 i 30 i u Gimnaziji u 12 i 30.

Predviđeno je da Ristićev kolega, Strahinja Đorđević, u istom terminu održi časove iz freskopisa i ikonopisa.

Predavanje je održano u okviru godišnjeg rada Kulturnog centra “Dragica Žarković” u organizaciji Kulturnog centra u saradnji sa Crkvenom opštinom Kosovska Mitrovica pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još