• Početna>
  • Vesti>

Jevtić sa Bratuom o budućim planovima Ministarstva za zajedice i povratak

Budući planovi Ministarstva za zajedice i povratak, nastavak saradnje na Skopskom procesu i povratku raseljenih, unapređenje života povratnika i nevećinskih zajednica i primena dogovorenih strategija, bile su neke od tema današnjeg sastanka ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića i ambasadora Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu (OEBS) Jan Bratua.

Na sastanku je istaknuto da je proces povratka u stagnaciji iz različitih razloga, od kojih su nejveći uzurpirana imovina, bezbednosna i ekonomska situacija u povratničkim sredinama. U vezi s tim, postoji jasna namera Ministasrtva za zajednice i povratak da u budućnosti preduzme konkretne korake na institucionalnom nivou kako bi došlo do pozitivnih promena.

Zvaničnicu su se saglasili da je neophodno nastaviti saradnju u pogledu procesa povratka raseljenih i da se u javnosti zvaničnici moraju uzdržati od upotrebe bilo kakve zapaljive retorike koja u velikoj meri negativno utiče na sve one koji su se odlučili ili razmišljaju da se na Kosovo vrate.

”Veoma je važno da dođe do promene trenutne situacije. Za tako nešto nam je neophodna podrška OEBS-a, resornih ministarstva ali i ostalih institucija na Kosovu. Nisu dovoljne samo reči, već je jako bitno da se uspostave mehanizmi koji će institucije naterati da sprovode dogovoreno”, kazao je Jevtić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još