Optimistički planovi povratnika u selu Bušince

Sedmočlana porodica Nenada Đokića, nakon više od 20 godina provedenih u Ćićevcu, donela je životnu odluku da se vrati u rodno selo. Đokići su iz novobrdskog sela Bušince otišli u Ćićevac neposredno posle oružanih sukoba 1999.godine, gde su boravili kao raseljena lica.

Otac familije, četrdesetčetvorogodišnji Nenad, nada se boljem životu za sebe i svojih petoro dece, od kojih je najstarija Nevena koja ne napunila 23 godine, a najmlađi petogodišnji Ilija.

„Želimo da pokrenemo svoj biznis u poljoprivredi od čega ćemo pristojno živeti, a imamo sve potrebne uslove za to: i tradiciju, i zemlju i znanje“, kaže Nenad koji je do juče živeo samo od socijalne pomoći.

Đokići očekuju da  ih Ministarstvo za zajednice i povratak, kao i opština Novo Brdo podrži i pomogne kako bi izgradili kuću u kojoj bi bilo mesta za svih sedam članova porodice, a sredstva za to su obezbeđena u okviru Programa za povratak i reintegraciju RRK 5 koji finansira Evropska unija.

Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović danas je posetio porodicu Nenada Đokića u mahali Čukarica, da bi se upoznao sa uslovima života i potrebama povratanika.

„Njihov povratak mnogo znači za Srbe u Bušincu, a i povećao se broj učenika u isturenom odeljenju Osnovne škole „Desanka Maksimović“, koju danas, od prvog do četrvtog razreda, pohađa samo sedmoro učenika“, rekao je Ivanović.

Inače, na Nenadovu odluku da se vrati u svoje rodno selo uticao je brat Zlatko. On se sa porodicom u Bušince vratio pre pet godina, pokrenuo biznis, a danas već ima 11 krava. To mu omogućava stabilne prihode i solidne uslove života.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još