• Početna>
  • Vesti>

Ljimaj: Kurtijeva vlada prekršila zakon, doći će do administrativnog haosa

Lider Socijaldemokratske inicijative NISMA Fatmir Ljimaj izjavio je večeras gostujući na RTK da današnje odluke Kurtijeve vlade predstavljaju kršenje zakona jer su otpustili ljude sa posla koji su izabrani putem konkursa.

Ljimaj takođe smatra da aktuelna kosovska vlada nema plan za funkcionisanje ministarstava, dodajući da će doći do administrativnog haosa.

“Ministarstvo rada je raspodeljeno na neka ministarstva i kada građanima zatreba nekad ići će od kancelarije do kancelarije u različitim ministarstvima i neće moći da obave posao. Ovo pitanje treba da se reguliše zakonom. Odluke su u suprotnosti sa zakonom. Vlada je danas prekršila zakon”, rekao je Ljimaj.

Ljimaj zatražio je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se izvini mladima koji su izašli na ulice protiv zastave “šara-šara”, kao produkta Ahtisarijevog paketa.

Kaže da ne može da prejudicira kakva će biti vladavina Aljbina Kurtija, ali da može da govori o uzrocima koji su Kurtija doveli na vlast, ističući “da bi Aljbin trebalo da se izvini za prethodnog Aljbina”.

“Ne možete nikome zabraniti promenu, nego je treba pozdraviti. Međutim, kada napravite takvu transformaciju, barem se treba izviniti ljudima koje su izašli na ulicu zbog “šarene” zastave. Godinama isti poslanici nisu poštovali himnu i zastavu. Promena bi trebalo da se dogodi u opoziciji. Njihovo ponašanje je licemerno. Ne možete da volite zastavu i državu samo kada ste na vlasti. Aljbin je do sada negirao bilo šta što je učinjeno u ovoj zemlji. Odbijanje, nijedan oblik saradnje.

Ono što Aljbin danas radi je udvaranje Hašimu i Kadriju. Aljbin će preuzeti Tačija od DPK. Kurti će ići i slediti predsednika, jer tako kaže Ustav Kosova. Haradinaju je rekao da je iznajmljeni premijer. Haradinaj nije bio iznajmljeni premijer. Sada možemo da pitamo da li je iznajmljeni premijer za DSK, Srpsku listu i manjine”, rekao je Ljimaj i dodao da je za Kurtija glasala samo četvrtina kosovskih građana.

Tvrdi da Kurti do sada nikada nije pominjao Kadrija Veseljija, samo mu je rekao da je “zločinac”, a prvog dana kada je izabran za premijera rekao je: “Gospodine Veselji, ja ti pružam ruku”.

Ljimaj je takođe izjavio da ne može da govori o reciprocitetu, jer još nije video stav premijera.

“Znam šta je ekonomski, trgovinski i politički reciprocitet, ali želim da znam kako će to premijer da predstavi, jer zbog takse je pala vlada. Haradinaj je branio svoj stav o taksi”, podsetio je Ljimaj.

Izvor Telegrafi/Kosovo online

Comments

Pročitaj još