• Početna>
  • Vesti>

Cakaj najavio zajedničku sednicu kosovske i albanske vlade u Skadru

Kosovska i albanska vlada održaće zajedničku sednicu u bliskoj budućnosi u Skadru, rečeno je na današnjem sastanku albanskog ministra spoljnih poslova Genta Cakaja i njegovog kosovskog kolege Gljauka Konjufce.

Cakaj je na sastanku predložio i da se potpišu dva sporazuma. Jedan koji se tiče troškova i odgovornosti za lobiranje Kosova, a drugi o razmeni iskustava u takozvanom skrining procesu koji se tiče otvaranja pristupnih pregovora za EU.

Na zajedničkoj konferenciji su rekli da je razmena sa Albanijom skočila na 300 odsto od kada su uvedene takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj rekao je danas u Prištini da „između Kosova i Albanije granica postoji simbolično i da su u Tirani spremni da je uklone“. On se danas sastao i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

U maju 2019. godine Tači je u albanskom gradu Has kazao da su građani Kosova i Albanije bili zajedno u ratnim rovovima i da će zajedno živeti na slobodi u bliskoj budućnosti u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija. Tači je tada poručio da je veoma lako ostvarenje sna o jednom bezgraničnom prostoru između Kosova i Albanije.

Kosovski i albanski lideri su i prethodnih godina više puta govorili o ukidanju granica između, kako su rekli dve države.

Prva zajednička sednica vlada dve zemlje održana je u Prizrenu početkom 2014, kada je potpisana „Deklaracija o strateškom partnerstvu i saradnji“, na osnovu koje se odvija potpisivanje dodatnih sporazuma između dveju vlada i saradnja na više polja. Od tada je između Kosova i Albanije potpisano na desetine sporazuma. Poslednja je održana na dan albanske zastave krajem novembra prošle godine u Peći.

Samoopredeljenje je često u prošlosti kritikovalo to što, kako su videli, uprkos brojnim potpisanim sporazumima, se nije ulagalo jače u uzajamne odnose.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još