• Početna>
  • Vesti>

“Ukidanje takse i uvođenje reciprociteta je pitanje dana”

Uklanjanje stopostotne takse na robu iz Srbije pitanje je dana kao i uvođenje reciprociteta koji će biti sveukupan, rekli su danas predstavnici Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, na okruglom stolu koji je organizovao Kosovski demokratski institut o dijalogu Beograda i Prištine.

Poslanik Samoopredeljenja Artan Abraši rekao je da bi nova vlada trebalo da shvati dijalog sa Srbijom ozbiljno i sa jasnim principima. Prema njegovim rečima, zahtevi za interese Kosova nisu pregovarački.

“Povoljan je trenutak za Kosovo da postavi neka načela. U ovom dijalogu ne može biti dogovora bez razmatranja svake okolnosti. Ne verujemo da se složeni problemi rade jednostavnim i ubrzanim rešenjima”, rekao je Abraši.

Šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši izjavio je da će za susednu državu biti uvedene recipročne mere ali da treba biti oprezan da te mere ne ometaju nastavak dijaloga.

Rekao je da mere reciprociteta možda neće biti sasvim trenutne, jer su složene, biće postepene i celokupne, prenela je Koha.

“Mi kao vladajuća koalicija pokušavamo da uklonimo tarifu kako bismo međunarodnoj zajednici dali šansu da olakša dijalog sa Srbijom. Imamo zahteve za uspostavljanje reciprociteta, ali to ne sprečava dijalog sa Srbijom. Nakon ukidanja takse pružićemo šansu dijalogu koji treba da bude dobro pripremljen i sa opozicijom iznutra”, rekao je on.

Suprotno ovim stavovima, šef parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj je rekao da okvir razgovora sa Srbijom treba da ide samo uz obostrano priznanje.

Član Socijaldemokratske inicijative Hadži Šalja takođe je bio skeptičan u pogledu uspostavljanja mera reciprociteta.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još