Ðurić: Beograd će nastaviti da insistira na ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić kaže da je ideja o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) ključni element prvog Briselskog sporazuma i ističe da će Beograd na svaki način nastaviti da insistira na tome da ona bude uspostavljena kako bi se Srbima na Kosovu garantovala efikasna zaštita kolektivnih prava.

“Priština je obavezu da formira ZSO preuzela pre 2.493 dana i tvrdoglavim odbijanjem da to učini potpuno je obesmislila dijalog i izgubila kredibilitet čak i u očima onih od kojih je do sada dobijala blanko podršku”, rekao je Ðurić za Politiku povodom sedam godina od kada je potisan Briselski sporazum.

Ðurić napominje da je od američkog ambasadora Ričarda Grenela stigla poruka da se od Prištine očekuje bezuslovno ukidanje takse i da administracija američkog predsednika Donalda Trampa, kako izgleda, “neće podržati samovolju i kaprice Prištine i njeno bahato izbegavanje obaveza niti zamenu takse drugim vidom barijera, poput nekakvih takozvanih recipročnih mera”.

Jer kako ističu, u takvim uslovima američka ulaganja u ovom regionu neće imati očekivani efekat”, kaže Ðurić.

Naglašava da je Moskva dosledna u svojoj tradicionalnoj podršci Srbiji.

“Ostaje da vidimo da li će svestrani pritisak međunorodne zajednice na Prištinu uroditi plodom”, kaže Ðurić.

Politika potseća da je Briselski sporazum potpisan pre sedam godina, a da nikome nije jasno da li je taj sporazum mrtav. 

Izvor Tanjug/Kosovoonline

Comments

Pročitaj još