Vučić uoči sastanka u Briselu: Štitiću interese Srbije i srpskog naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je po dolasku u Brisel da je neformalna radna večera od velikog značaja i najavio da će da štiti interese Srbije i srpskog naroda.

Aleksandar Vučić je, u izjavi za TV Pink, uoči sastanka u Briselu, kazao da će na njemu prisustvovati ne samo predsednik Saveta EU, već i predsednica Evropske komisije, šef evropske diplomatije, “sve što je važno u Evropi”.

Istakao je da neće biti lako ni njemu, ali ni drugim učesnicima sa Balkana.

“Svako će izneti svoje. Zamislite kako bi izgledalo da nisam ovde. Kakva bi bila divna unisona diskusija da mene nema. Oni će da štite interese svojih teritorija i zemalja, a ja Srbije i srpskog naroda”, objasnio je on, uoči neformalne večere koju za lidere Zapadnog Balkana organizuje predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

Na konstataciju da će se za stolom naći sa svima koji „ne vole Srbiju”, Vučić je rekao da nikada ne bi govorio da neko od njih ne voli našu zemlju.

“Svakako smo možda meta njihove kritike. Ne znam kako ste našli Edija Ramu u svemu tome. Mogu da nas napdaju Hašim Tači ili Aljbin Kurti, ne znam ko će da dođe, Milo Đukanović zbog Zakona o slobodi veroispovesti, Željko Komšić što mu se ne sviđa što nisam, ne znam šta, rekao Miloradu Dodiku. Možda i Andrej Plenković što nisam oduševljen izjavama o Stepincu i Budaku”, rekao je on.

Vučić je kazao da neće biti lako i da bi svakako bilo lepše da gleda utakmicu Crvena zvezda – Partizan, ali za to, kako je naglasio, nije biran.

“Hvala Makronu, pozicioniraćemo Srbiju na još bolji način”

Predsednik Srbije zahvalio je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na lepim rečima za njega, ali je dodao da bi voleo da je pažnja EU neuporedivo veća za zemlje Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da iako on i Makron imaju različito viđenje evropske politike, da je Makron uneo drastične promene i pozicionirao Evropu kao geopolitičkog igrača.

Predsednik je tako odgovorio na pitanje novinara zašto je Evropa toliko zainteresovana za zemlje ZB i kako vidi pohvalu za njega da je sjajan lider koja je došla u Minhenu od Makrona da EU treba više da ulaže u Srbiju.

“Hvala Markonu. Izuzetno ga cenim i hvala mu na lepim rečima. One su obavezujuće za nas”, rekao je Vučić i poručio da će se potruditi da Srbiju pozicionira na još bolji način.

Vučić je zahvalio građanima Srbije što su Makrona na veoma lep način dočekali tokom njegove posete Beogradu.

Predsednik Vučić najavio je da će na neformalnoj radnoj večeri u Briselu prvo ukazati na kritike koje je izneo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik povodom zastupljenosti članova tog tela, na toj večeri.

Upitan da prokomentariše pismo Dodika predsedniku Saveta EU Šarlu Mišelu u kojem navodi da je BiH neravnomerno prisutna u Briselu, Vučić je rekao da je potpuno u pravu.

Izvor: TV Pink, Tanjug

Comments