Arifi: Nećemo da budemo deo trgovine teritorijom

Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi rekao je u intervjuu za Glas Amerike da predstavnici Preševske doline žele da budu deo dijaloga i dogovora Beograda i Prištine i da teže pripajanju Kosovu, pod određenim uslovima, uz napomenu da demokratski predstavnik u Kongresu Eliot Engel ne podržava tu ideju, ali da podržava dijalog.

On je rekao da je ideja pripajanja Preševske doline Kosovu “vizija iz prošlosti koja je deo referenduma iz 1992. kada su Albanci odabrali teritorijalnu autonomiju uz pravo da se pripoje Kosovu”, prenosi Glas Amerike.

“I to je naše političko nasleđe. Ne želimo da nas neko gleda kao ljude koji žele probleme, mi želimo da živimo dobro i kvalitetno, da imamo svoja prava. Želimo da budemo i deo dijaloga Beograda i Prištine i da na taj način rešimo probleme koji nas muče proteklih 30 godina. Na primer, Preševska dolina je jedino mesto u Srbiji u kojem još važe odluke iz Miloševićevog vremena i to je nešto o čemu sa svima razgovaram”, rekao je Arifi. 

On se u Vašingtonu sastao sa demokratskim predstavnikom u Kongresu SAD Eliotom Engelom. Na pitanje da li Engel podržava da Preševska dolina bude pripojena Kosovu, Arifi je odgovorio: 

“Ne podržava da se pripojimo Kosovu, već podržava da ostvarimo naša prava u okviru sadašnjeg dijaloga…Dijalog je u toku i prvo želimo da budemo deo tog dijaloga. Ja nisam počeo priču o razmeni teritorija i promeni granica, to je došlo do nas i samo smo se uklopili u debatu. Da, naš je cilj da budemo deo Republike Kosovo ako se ispune tri uslova”. 

Preševsku dolinu, rekao je, čine Preševo, Bujanovac i Medveđa, i objasnio: 

“Ne želimo da jedna opština ostane u Srbiji, a dve da se pripoje Kosovu. Ne želimo da budemo deo trgovine teritorijom. Drugo, ne želimo da naše gradove deli autoput. I treće, želimo da nas u svakoj odluci podrže SAD i EU, nećemo da idemo nigde bez njih”.

Arifi je ocenio da “od konflikta sa Srbijom pre dvadeset godina ništa nije ispunjeno”. 

“Kako da ubedite Albanca da ostane u Srbiji kada 20 godina mora da čeka na udžbenike na albanskom jeziku, ne može da se zaposli u državnim strukturama u kojima nema Albanaca, recimo u katastru radi 95 odsto Srba i 5 odsto Albanaca, a populacija je 90 odsto Albanaca i 10 odsto Srba? Kako ja da ubedim albanskog stanovnika Preševske doline da ostane u Srbiji”, izjavio je Arifi, i dodao:

“Svi pričaju o tome kako želimo da se pripojimo Kosovu ili razmenimo teritorije. Ja ne želim to, već se tako razvila situacija. Ja živim u Preševu u poslednjih sedam godina, rođen sam u Nemačkoj, i takav je razvoj situacije u društvu, a za to je najodgovornija srpska vlada”.

Izvor: Glas Amerike

Comments

Pročitaj još