• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Vučić održao lekciju iz borbe za ravnopravnost država

„Mogu da vam kažem da su neki ovde u ovoj zgradi mislili da održe i Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana lekciju iz demokratije i toga šta treba da rade, a da su od predsednika Vučića dobili lekciju iz borbe za ravnopravnost država u našem regionu, da su dobili lekciju iz borbe za saradnju i racionalne odnose između država i naroda u regionu“, ocenio je Marko Đurić nakon panela „Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana“ koji je održan u okviru Minhenske bezbednosne konferencije i bio zatvoren za javnost.

Političari iz Prištine na bezobrazan način pokušali su da vređaju Srbiju, istakao je direktor vladine Kancelarije za KiM.

Razgovore između Beograda i Prištine uporedio je sa „malom ali važnom crticom“.

„Dakle, ovi razgovori između Beograda i Prištine u tom kontekstu bili su jedna mala, ali veoma važna crtica i želim posebno našim ljudima na Kosovu i Metohiji da kažem da je danas veoma značajan dan zbog toga što smo uspeli da napravimo pismo o namerama koje će železnički i drumski saobraćaj između nas i naše južne pokrajine učiniti efikasnijim i jačim“, istakao je Ðurić.

O statusu nije razgovarano, dodaje Đurić.

„Naravno da nismo razgovorali o statusu, to je rečeno milion puta, da dok takse ne budu ukinute o statusu se neće razgovarati. Ali ćemo da razgovaramo u formatu koji nama odgovara o stvarima koje nama odgovaraju, a dok takse ne budu ukinute neće biti razgovora o političkim pitanjima“.

Uspostavljanje železničkog saobraćaja, svakako je u interesu naroda sa KiM, ocenjuje dalje.

„Da li je nama u interesu da se Srbi iz Gračanice, Štrpca, Raniluga, Šilova, Parteša, Pasjana bolje povežu sa ostatkom Srbije? Naravno, da jeste.“

Đurić je zaključio da „Srbiju nisu uspeli da podele ni Kurti ni mnogi drugi, a neće uspeti da je podele ni mnogo manje ribe po beogradskim barama i močvarama“.

A u kosovskim medijima procureo je video snimak sa delom Kurtijevog govora, u kojem on umesto mini-Šengena predlaže „mini-Maršalov plan“, ali postavlja tri principa za „zaceljivanje rana neuspelog plana o zameni teritorija“.

Naveo je da je Kosovu pre 20 godina pomognuto da se oslobodi srpske okupacije, a da sada treba pomoći Srbiji da se oslobodi Kosova kao svoje zamke.

Na snimku se čuje predsednik Vučić koji je zatražio da odgovori, na šta mu je moderator kazao da će se vratiti na njega kasnije.

„Bilo je žestoko“, rekao je Vučić za RTS posle ovog događaja.

U Minhenu je juče potpisano Pismo o namerama za uspostavljanje železničkog saobraćaja i izgradnju autoputa Beograd-Priština, a nedavno i o uspostavljanju avio-saobraćaja.

Izvor: Kossev, RTS

Comments

Pročitaj još