• Početna>
  • Vesti>

Analitičari posle Minhena: Nebitno da li su privremeni ili državni organi, granica ili administrativna linija, bitan je sporazum

Američka poruka i Kosovu i Srbiji jeste da konačni sporazum mora biti uskoro postignut, mišljenje je analitičara Dritona Tafalarija, dok politikolog Ramuš Tahiri smatra da dijalog dve strane nije ni prestajao i da je najvažnije da nema sputavanja ljudi i kapitala.

Politički analitičar Driton Tafalari ocenjuje za Kosovo Onlajn da je postizanjem sporazuma o železničkom i drumskom saobraćaju u Minhenu poslata snažna poruka koja predstavlja uvod u konačni sporazum između Kosova i Srbije.

Za Tafalarija su poslednje potpisani sporazumi između Prištine i Beograda iznenađenje jer je dijalog između Kosova i Srbije u blokadi zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije. Međutim, kako kaže, SAD su odigrale ključnu ulogu.

“I Kosovu i Srbiji je stavljeno do znanja da sporazum mora biti uskoro postignut”, napominje Tafalari.

S druge strane, politikolog Ramuš Tahiri konstatuje za Kosovo Onlajn da dijalog između Kosova i Srbije nikada nije prestajao a kao primer navodi postignute sporazume o avio-liniji, železničkom i drumskom saobraćaju. Prema njegovoj oceni, veoma je važno da kosovski predstavnici imaju legitimitet kada razgovaraju sa predstavnicima Srbije i dodaje da uopšte nije važno u kom svojstvu dve strane pregovaraju, već je od suštinskog značaja za Srbe i Albance postići sporazum.

“Bez obzira da li su to privremeni organi ili državni, da li je to nezavisno Kosovo ili južna srpska pokrajna, važno je da se postigne sporazum i da se taj sporazum sprovodi, da taj sporazum bude za dobrobit građana, jer mi svih ovih godina nismo imali saradnju ili smo imali otežanu saradnju.

Tu grancu zovemo administrativnom ili državnom, ali to uopšte nije važno, važno je da imamo režim na granici, da to bude olakšavajući režim, a ne neki koji će da sputava ljude i robu.

Vidim izjave Vučića i Đurića da je to važno za srpsku zajednicu, jeste, ali nije to najvažnije jer je to važno za sve građane Kosova i Srbije. Valjda neće biti nacionalni voz ili autobus. Što više protoka ljudi, bez obzira na nacionalnu pripadnost, to je bolje. Što otvorenija granica, to je bolje”, kaže Tahiri za Kosovo Onlajn.

On smatra i da Kosovo treba da se poveže sa Evropom kroz Srbiju.

“Kosovo je prirodnim putem vezano za Srbiju, ne kao zemlju i režim, ali svi ovi sporazumi su dobri. I taj koridor Morava – Vardar, nadam se da će se Kosovo priključiti tome, jer je dobro da imamo zajedničke investicije”, smatra Tahiri.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još