• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Sporazum sa Prištinom ne zavisi od želja, već realnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine ne zavisi od političkih želja, već od političke realnosti i spremnosti Albanaca da razgovaraju o kompromisu. Ponavlja da nema razgovora o statusu sve dok se ne ukinu takse. Poručuje da će Srbija nastaviti da održava najbolje odnose i saradnju sa Rusijom i Kinom.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da očekuje potpisivanje konačnog dogovora do kraja godine, Vučić je rekao da to zavisi od političke realnosti.

“Sedam godina slušam tu izjavu… To ne zavisi od političkih želja, već političke realnosti i spremnosti Albanaca da razgovaraju o kompromisu”, rekao je Vučić novinarima u Minhenu, gde učestvuje na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Istakao je da će uspostavljanje železničke linije Beograd-Priština i završetak auto-puta između ta dva grada značiti ogromnu pomoć za srpski narod na KiM.

“Ovo je (železnica) ogromna podrška za naš narod na KiM i pomoć, kao i kada budemo imali auto-put do Prištine”, istakao je Vučić i dodao da će to biti od velikog značaja za Srbije koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi”, rekao je Vučić koji je prisustvovao potpisivanja izjave o namerama o železnici, kao i za završetak izgradnje auto-puta Beograd – Priština.

Kako je rekao, to je tek početak da bi se došlo do stvarnog sporazuma. “Mislim da je to za nas od ogromnog značaja”, rekao je Vučić.

Nema razgovora o statusu sve dok su tu takse

Predsednik je ponovio da Beograd sa Prištinom neće razgovarati o statusu sve dok ne budu ukinute takse na robu iz centralne Srbije.

“Mi možemo da razgovaramo o stvarima koje su pitanje ekonomskog napretka, nemamo problem sa tim, ali nećemo da razgovaramo o statusu dok se takse ne ukinu. To stoji i čekamo da takse budu ukinute”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara Al Džazire.

Vučić je rekao da mu je smešno da uopšte priča o taksama u 21. veku, jer mora da postoji slobodna trgovina, navodeći da očekuje da problem bude rešen.

Upitan da li će se sastati sa predstavnicima prištinske administracije, Vučić je podsetio da je Hašim Tači jutros prisustvovao potpisivanju dokumenta o železnici i da je video neke predstavnike njihove delegacije, ali da ne zna da li će Aljbin Kurti popodne doći u Minhen.

Upitan šta očekuje od današnjih sastanaka, Vučić je rekao da ne bi trebalo očekivati previše.

“Ako možemo malo da spustimo tenzije, to je uvek dobro, a mislim da su ovo konkretni koraci. Mi ćemo brzo da radimo na tome”, rekao je Vučić.

On je rekao da je danas potpisano pismo o namerama o železnici i da je bilo reči o tome da je važno da se posle avio-saobraćaja na kojem se ubrzano radi, otvori i železnička linija koja će povezati Beograd i Prištinu, kao i auto-put o kojem je, podseća, još pre šest godina bilo reči sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je rekao i da je naša strana uradila sve i da će prvi radovi na ukupnoj deonici kroz centralnu Srbiju krenuti već na jesen.

Upitan koliko su važni dogovori i potpisana dokumenta, Vučić je rekao da je uvek bolje kada se razgovara, nego kada dijaloga nema.

On je naveo da su u Srbiji ekonomski brojevi dobri, da je država imala najveći rast u 2018. i 2019. godini ne samo u regionu, već i u jugoistočnoj Evropi, da se nastavlja niska stopa javnog duga, ali da je potrebno nastaviti i saradnju i otvarati grancie.

“Samo između nas i BiH i Crne Gore gubimo godišnje najmanje dve milijarde evra samo zato što nam kamioni toliko čekaju na granicama”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS / Tanjug


Comments

Pročitaj još