Stano: EU je tu kada je bitno za Beograd i Prištinu

Evropska unija je pozdravila dogovore o obnovi železničkog saobraćaja i završetku auto-puta između Beograda i Prištine i potpisivanje pisama o namerama, ali i potvrdila svoju nepromenjenu poziciju glavnog posrednika u dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane.

EU je pozdravila dogovore o obnovi železničkog saobraćaja i završetku auto puta između Beograda i Prištine i potpisivanje pisama o namerama, ali i potvrdila svoju nepromenjenu poziciju glavnog posrednika u dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane.

“Svi koraci koji pomažu dijalogu su dobrodošli i važan su doprinos uslovima za konačni uspeh u koji EU veruje i na kome radi”, kazao je portparol EU Peter Stano.

Stano je na konfrenciji za novinare u Briselu naglasio da je potpisivanje pisama o namerama u Mihenu dobrodošlo i da EU čeka da vidi i njihovu implementaciju.

On je istovremneo odbacio navode albanskih novinara o tome da su SAD kao posrednici u potpisivanju dogovora o transportu i infrastrukturi između Beograda i Prištine preuzele ulogu glavnog posrednika, a dijalog o normalazaciji odnosa preselile iz Brisela u Berlin.

Portparol EU kazao je da postoje jasne linije i odluke koje određuju ulogu EU i šefa diplomatije EU u dijalogu Beograda i Prištine i da se to ne menja.

“Mi smo tu kada je bitno da ispratimo dve strane u procesu normalizacije odnosa, a sada je bitno da se dijalog nastavi i prekine status kvo. Za nas proces nisu simbolični gestovi i razgovori već konkretan posao na terenu”, kazao je Stano.

U Briselu naglašavaju da se ništa nije promenilo i u partnerskoj saradnji EU i SAD na zajedničkim ciljevima i vrednostima na Zapadnom Balkanu.

Podseća se na činjenicu da su o nastavku tog partnerstva nedavno razgovarali šef diplomatije EU Žosep Borel i državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Važno postići rezultat

“Ne radi se tu o takmičenju ko će da učestvuje na potpisivanju, već se radi na postizanju rezulatat koje želimo”, kazao je Stano. 

U Evropskoj komisji podsećaju da je angažman EU sa Zapadnom Balkanom dugoročan i stabilan i da se ne može dovesti u pitanje zbog ne prisustvovanja EU zvaničnika na popisivanju nekog dokumenta.

Portaprol EU je albanske novinare podsetio na decenijiski rad i ulaganja EU u regionu sa konačnim i zajedničkim ciljem ulaska Zapadnog Balkana u EU.

“Uloga EU je sveobuhvatna”, kazao je Stano, a u Briselu dodaju da se svakodnevno na različitim nivoima, pa i na onim najvišim, održavaju kontakti EU sa Beogradom i Prištinom, ali i drugim partnerima a u vezi s nastavkom dijaloga o normalizaciji odnosa.

U tom smislu pominju se susreti koje je šef diplomatije EU Žozep Borelj imao sa liderima u Beogradu i Prištini, a sa kojima će se ovog vikenda ponovo sastati konferenciji u Minhenu i večeri u Briselu.

“Visoki predstavnik EU je odlučan u cilju ponovnog pokretanja dijaloga. Mi možemo da pomognemo, ali ne i da ih guramo na silu. Sve zavisi od želje dve strane za napretkom i kompromisom”, zaključio je Stano.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još