• Početna>
  • Vesti>

Tači: Nema alternativnog ili privremenog rešenja za region

Kosovski predsednik Hašim Tači učestvovaće na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, za koju je uvek ukazivao da je bila forum za dostignuća, izazove i afirmaciju Kosova na regionalnom i globalnom nivou, prenosi Indeksonlajn.

U intervjuu za taj portal Tači je rekao da je Minhenska konferencija o bezbednosti jedan je od vodećih svetskih foruma koji raspravlja o globalnim, ali i lokalnim bezbednosnim pitanjima.

“Ove godine usredsrediću se na potrebu održavanja interesa i pažnje SAD, ali i EU i njenih država članica na Kosovu, te mira i stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu. Veoma je važno raditi na prevazilaženju ove tačke kada je naš odnos sa EU ugrožen zbog kašnjenja u donošenju odluke o liberalizaciji viza za građane Kosova”, rekao je Tači.

Naglasio je da ove godine članstvo u EU nema alternativu.

“Kosovu, kao i celom regionu zapadnog Balkana, potreban je istinski, otvoreni dijalog sa EU. Želim svima jasno da stavim do znanja da ne može postojati alternativno ili privremeno rešenje za region od EU”, rekao je Tači.

Istakao je, da je trajno rešenje koje donosi mir, stabilnost, razvoj i prosperitet puno članstvo celokupnog Zapadnog Balkana u EU.

“Ideje za druge alternative, za lokalne veze, koje ne poštuju kosovsku nezavisnost i suverenitet znače povratak u prošlost, a ne korake napred”, rekao je Tači.

Dodao je da će se sastati sa zvaničnicima država i međunarodnih organizacija, uključujući ambasadora Grenela, koji je američki ambasador u Nemačkoj i izaslanik predsednika Trampa za dijalog između Kosova i Srbije.

“Mirovni sporazum između Kosova i Srbije, konačni, pravno obavezujući, koji zatvara svako otvoreno pitanje između Kosova i Srbije, a koji donosi međusobno priznavanje i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, najznačajniji je doprinos miru i sigurnosti u regionu, ali i šire“, naglasio je Tači.

Izvor: Kosovo online / Indeksonline.net

Comments

Pročitaj još