Borel: Zapadnom Balkanu treba ponuditi integraciju u EU

Ako Brisel želi da Zapadni Balkan uspe na putu pomirenja i reformi, mora mu se ponuditi kredibilan proces pristupanja EU koji će za region doneti dodatne koristi, ocenio je šef diplomatije EU Đuzep Borel u autorskom tekstu objavljenom na portalu Prodžekt Sindikejt.

Borelj navodi da bi EU trebaloda preispita jezik moći i sebe shvati kao geostrateški faktor visokog nivoa, kako se ne bi izgubila u konkurenciji sa SAD i Kinom.

„Kako se Evropa nosi sa tim novim svetom? Mnogi kažu da spoljna politika EU nikada neće uspeti, jer je Evropa previše slaba i podeljena. Naravno, tačno je da, ako se države članice ne slažu u ključnim segmentima naš kolektivni kredibilitet slabi. Ponekad se složimo samo u tome da izrazimo zabrinutost, ali ne i o tome šta ćemo učiniti u vezi sa problemom.“.

„Sa pravilima jednoglasnosti teško je postići sporazume o podeljenim pitanjima, a rizik od paralize je uvek prisutan. Države članice moraju shvatiti da korišćenje veta slabi ne samo EU već i njih same“,  napisao je Borel.

U svetu u kom sve više dominiraju geopolitika i grube sile, EU mora kombinovati svoju političku snagu i volju da utiče na događaje i zato prvo mora braniti svoje interese u okruženju, nudeći na taj način članstvo Zapadnog Balkana u EU i nagrađujući napredak na tom putu, rekao je Borel.

On je naglasio da se EU mora suočiti sa postupcima tri najmoćnije svetske sile – SAD, Kinom i Rusijom i dodao da je „problem Evrope nedostatak političke volje za udruživanje snaga“.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još