Odalović: Ukidanje takse veliki izazov za Kurtija

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da je najvažnije da prištinske takse budu ukinute i da se stvore uslovi da se dijalog nastavi. Ovo je trenutak za Aljbima Kurtija da smogne snage, bez obzira na najavljene proteste i otpore, da ukine taksu, kaže Odalović, dodajući da je to veliki izazov.

Međunarodni zvaničnici među kojima su i Vašington i Berlin koji podržavaju Prištinu sve glasnije ponavljaju zahtev da se ukine prištinska taksa na robu iz Srbije.

Gostujući u Dnevniku RTS-, Veljko Odalović rekao je da bi sve sem toga avantira po vladu Aljbima Kurtija. 

“Čini mi se da su nikad jasnije poruke stigle u Prištinu, do sada su po pravilu poruke koje su iz tih centara ovako glasno dolazile bilo poštovane i verujem da će se ovih dana naći to rešenje, da će ta odluka biti doneta”, kaže Odalović.

To što Kurti ima problem kako da to za unutrašnju upotrebu prikaže pominjući reciprocitet za koji ni on ne zna šta znači i bilo čega onoga što bi mogao da predstavi da će biti benefit koji će on dobiti ako donese takvu odluku – je njihova unutrašnja stvar, objašnjava Odalović. 

Odalović kaže da je najvažnije da takse budu ukinute, da se stvore uslovi da se dijalog nastavi.

Prema njegovim rečima, takse za posledicu imaju jedan dodatno pogoršan i onako težak položaj i Srba i Albanavca koji žive na KiM.

Podseća da su takse uvedene na robu iz Srbije, gde su najveći konzumenti prvo trgovci, pa konzumenti Albanci i u prcentima u kojima žive – oni su trdiconalno bili usmereni na srpsku robu, tu robu je zaminila roba slabijeg kvaliteta – nešto što za njih nije prihvatljivo. Kaže da su oni trpeli najveću štetu, kao i naša privreda i država.

“Ovo je trenutak za Aljbima Kurtija da smogne snage, bez obzira na najavljene proteste, otpore da ukine taksu, kaže Odalović, dodajući da je to veliki izazov za kosovskog premijera.

Iz Tirane su se čuli tonovi o ukidanju “granice između Albanije i Kosova”, da je Edi Rama za “mini šengen”, a Kurti za “makro šengen”.

“Inicijativa koja je porenuta o mini šengenu dobra je prilika i za Prištinu da bude na određeni način, u nekim pitanjima koji bi zajednički rešavali, integrisani deo Zapadnog Balkana i da kroz taj mehanizam koji bi bio jedan od načina da se problem sa taksama prevaziđe, omogući slobodan protok robe, usluga i kapitala”, istakao je Odalović.

Odalović smatra da visokopolitičke teme koje su za dnevnu upotrebu i nastavak predizbornih obećanja, ukidanje granica, stvaranje uslovno velike Albanije – su nešto što u ovom trenutku niko ne doživljava ozbiljno.

“Ako pogledamo naš ugao, postoji grnaica između Albanije i Srbije, ali tema o kojima su pričali Rama i Kurti je pokušaj albanskog premijera da utiče na Prištinu da bude neko ko će biti deo celog paketa. Kurti to koristi da izađe sa širom idejom, ali Kosovo nije država”, zaključio je Odalović.

Izvor RTS

Comments