• Početna>
  • Vesti>

Ljajić: Važna pozicija SAD da takse ne zamene nove barijere

Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je danas kao važnu poziciju SAD da se takse na robu iz centralne Srbije ne mogu zameniti novim barijerama.

Ako se ukinu takse, a uvedu recipročne mere, značilo bi da smo ukinuli jednu a postavili tri nove barijere, zato je važna pozcija SAD da takse budu ukinute i da počne dijalog o otvorenim pitanjima, što je pozicija prihvatljiva za Srbiju, rekao je Ljajić za Tanjug.

Ministar podseća da takse, osim što su potpuno zakočile dijalog, nisu zaustavile samo promet robe iz Srbije i BiH već i sve regionalne inicijative.

“Ako bi Priština uvela reciprocitet, a ukinula takse sa jedne strane to bi bilo izlaženje u susret SAD a sa druge bi značilo uvođenje novih barijera koje sprečavaju promet robe, ali ako se to desi, tamo smo gde smo i bili”, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić navodi i da niko sa sigurnošću ne može da kaže na šta se odnose mere o kojima Kruti priča, osim što je naveo da se radi o ekonomskim, trgovinskim i političkim merama i dodaje da je Kruti navodio nepriznavanje sertifikata.

Priznavali smo sva dokumnta koja imaju statusno neutralnu poziciju, nismo mogli da priznamo one sa Republika Kosovo jer nije u duhu sa statnusno neutralnim nazivima i dogovorima, rekao je ministar i dodao da Srbija nije mogla da prihvati ni fakture na kojima je pisalo roba namenjena RK.

On je podsetio da je nakon odluke o taksama usledila i ona da na rafovima mora da bude istaknuta zastava zemlje iz koje roba dolazi, što je u velikoj meri ograničilo i zaustavilop rodaju robe na tržištu Kosova.

Sada je, smatra, važno da se takse ukinu i da se započne ozbiljan i politcicki i svaki drugi dijalog koji se tiče praktičnih životnih, ekonomskih i trgovinskih odnosa.

“Verujem da je interes privrednika na obe strane da sarađuju, da roba ide i u jednom i u drugom pravcu. Nismo uvodili nikakve recipročne mere. Smatramo da je ekonomski momenat važan ne samo za dijalog već i za stvaranje povoljnije atmosfere u kojoj će se voditi razgovori”, rekao je Ljajić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još