• Početna>
  • Vesti>

UNS: Potrebno da se sazna istina o ubijenim novinarima na Kosovu, za pravdu ćemo videti da li će doći

Udruženje novinara Srbije predstavilo je danas istraživanje o ubijenim i kidnapovanim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da je to istraživanje veliki iskorak i za društvo ali i za porodice ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu, kao i saznanje da nismo sami u toj borbi.

Radomirović je podsetio da su za ovo istraživanje pre nekoliko godina dobili podršku Evropske federacije novinara, naglasivši da će UNS nastaviti da traži istinu za ono što se dogodilo kao i da odgovorni budu privedeni pravdi.

Autorka istraživanja Jelena L. Petković istakla je da je na području Kosova nestalo, kidnapovano i ubijeno 17 novinara, od kojih se četvoro i dalje vode kao nestali. 

Ona je istakla da je u istraživanju učestovalo oko 200 sagovornika, navodeći da je do kraja 2017. broj pokrenutih istraga u Prištini povećan je na sedam.

Nekadašnji novinar Tanjuga, a sada urednik na sajtu Kosovo Onlajn Nebojša Radošević i njegov kolega Vladimir Dobričić kidnapovani su 18. oktobra 1998. godine, nedaleko od prištinskog aerodroma Slatina.

Njih su oteli pripadnici OVK, a u zarobljeništvu su bili do 27. novebmra te godine.

Radošević kaže da su ih prvo optužili za špijunažu, a zatim su odustali od te optužbe.

„Dobričić i ja smo četiri dana štrajkovali glađu. Došli su da nas obaveste u nekom trenutku da ipak nismo špijuni i da smo tu jer nam automobil nije bio obeležen da smo novinari i da nemamo dozvolu Adema Demaćija da budemo na toj teritoriji. Zatim su nas premestili u jedan podrum, sedeli smo na zemljanom podu 15 dana. Dobijali smo hranu, davali su na cigarete, ali je bilo situacija kada su nam stavljali pištolj u usta, nož pod grlo. Kada su nas prebacili u podrum, dobili smo i dobre batine“, priča Radošević.

Kaže da ga spasile političke igre i prezime, jer je njegov otac bio poznati fudbaler i trener u Prištini.

„Mislim da je potrebno da se sazna istina, za pravdu ćemo videti da li će do nje doći“, poručio je Radošević.

U zarobljeništvu su bili 41 dan, a oslobođeni su 27. novembra

Na panelu „Priče porodica i kolega“, pored Radoševića, govore  i pomoćnik direktora RTS-a Milivoje Mihajlović, urednik na sajtu RTS-a Rade Maroević i novinarka Radio City Ivana Petrović.

Na drugom panelu biće govora o tome šta nadležne institucije mogu da urade kako bi bile rasvetljene sudbine kolega novinara i medijskih radnika, kakav je uticaj istraživanja i kakve su perspektive za procesuranje zločina.

Govoriće predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, generalni sekretar UNS-a Nino Brajović i predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još