Otvorena redakcija na romskom jeziku u Radio Gračanici

Opština Gračanica, Radio Gračanica i ROMAKTED akciona grupa za zajednice Saveta Evrope, potpisali su memorandum o razumevanju koji podrazumeva realizaciju programa na romskom jeziku. Sporazum je potpisan 10. januara ove godine između zamenika predsednika opštine Gračanica Saše Danića, direktora RTV Gračanica Saše Micića kao i člana Akcione grupe zajednica u sklopu programa Romakted Demira Osmanija.

Do emitovanja programa na romskom jeziku dolazi zahvaljujući saradnji opštine Gračanica i Saveta Evrope u okviru zajedničkog programa Evropske unije/Saveta Evrope pod nazivom ROMAKTED što znači promovisanje dobre uprave i osnaživanje Roma na lokalnom nivou.

“Ovaj program na romskom jeziku je prva saradnja sa Savetom Evrope u okviru programa ROMAKTED i opštine Gračanica. Mi se nadamo da ćemo posle implementacije ovog projekta, nastaviti sa dobrom saradnjom”, rekla je menadžer projekta Sahibe Jašari.

Zamenik predsednika opštine Gračanica Saša Danić iskazao je zahvalnost predstavnicima Saveta Evrope što su “prepoznali jaku političku volju opštine Gračanica da štiti i aktivno promoviše prava zajednice”.

“Predstavnicima Romske zajednice u našoj opštini želim da čestitam, ali i da poručim da je opština Gračanica vaš dom, da su vrata tog doma otvorena i da se sa ovim ništa ne završava”, rekao je Danić.

Koordinator RTV Gračanica Saša Micić poželeo je dobrodošlicu kolegama iz Redakcije na romskom jeziku i istakao da će im u našoj kući biti obezbeđeni svi uslovi za kvalitetan rad.

“Želeo bih i da se zahvalim i generalnom direktoru JP Mreža Most Slađani Ivančević, što je jedan ovakav projekat naišao na podršku i razumevanje, pre svega da je jedna ovakva emisija veoma potrebna ovdašnjem stanovništvu iz redova romske zajednice”, rekao je Micić.

Na prigodnoj svečanosti povodom početka emitovanja programa na Romskom jeziku u Radio Gračanici, uručeni su i ugovori o angažovanju pripadnika Romske zajednice u ovoj Redakciji.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još