• Početna>
  • Vesti>

Nastavljaju se radovi na lokaciji “Obe reke“, meštani protestovali

Nakon što su pre više od dva meseca obustavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale na lokaciji „Obe reke“ u Štrpcu, pre dva dana su radnici firme “Matkos grup“ nastavili da postavljaju cevi kroz koje bi tekla reka Kaluđerka iz koje se meštani snabdevaju vodom. To je dovelo do novog protesta Štrpčana.

Uprkos lošem vremenu, nezadovoljni stanovnici Štrpca okupili su se protestujući povodom nastavka izgradnje mini hidrocentrala.

Meštanin Štrpca, Stojan Josimović u izjavi za RTV Kim kaže da su nakon dva do tri meseca na lokaciji “Obe reke” bili prekinuti radovi da bi, kako navodi, pre neki dan bager nastavio sa ukopavanjem cevi.

“Pre ovog snega, bager je ishitreno nekom provokativnom akcijom nastavio da radi. Tog dana su ukopane dve cevi. Sutradan je narod izrevoltiran izrazio svoj protest, pre svega iznenađen tom ishitrenom akcijom, s obzirom da znamo da je Ombudsman dao predlog za stopiranje izgradnje mini hidrocentrale na ovoj lokaciji“, kazao je Josimović.

On napominje da je pedesetak meštana izašlo ne samo da izrazi svoj protest, već i da se uveri šta se dešava na terenu i preduzme nove akcije sprečavanja gradnje mini hidrocentrale.

“Tom prilikom je odlučeno da će protesti biti nastavljeni ako bager nastavi sa radom. Naš cilj i pre svega poruka tog okupljanja, kao i do sada je da čekamo da novi ministar i nova vlada koja je već konstituisana, prouče dokumentaciju, pre svega dokumentaciju koju je Ombudsman dao. Takođe da prouče i naše zahteve da se na ovoj lokaciji uveliko krše neke odrednice pravnih normi. Mi čekamo, pre svega, ovo novo zasedanje, neke nove odluke u Ministarstvu za zaštitu životne sredine“, napominje Josimović.

Podsetimo, protesti na mestu „Obe reke“ traju više od godinu dana. Meštani strahuju da bi izgradnjom ove mini hidrocentrale mogli da ostanu bez pijaće vode.

Izvor RTV Kim/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još