• Početna>
  • Vesti>

KFOR i Island potpisali tehnički sporazum o donjem vazdušnom prostoru iznad Kosova

Komandant KFOR-a, general-major Mikele Risi i Arnor Sigurjonson, generalni direktor islandskog Ministarstva spoljnih poslova, potpisali su juče okvirni sporazum koji se odnosi na upravljanje donjim vazdušnim prostorom iznad Kosova, saopštili su iz KFOR-a. 

U skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a i Vojno–tehničkim sporazumom iz 1999, komandant KFOR-a zadržava nadležnost u obezbeđivanju donjeg vazdušnog prostora iznad Kosova, koji je zatvoren za civilni avio saobraćaj, osim za letove do prištinskog aerodroma, dok će Island doprineti KFOR-u kroz pružanje pomoći u naporima da se normalizuje donji vazdušni prostor iznad Kosova, dodaju iz ove misije.

„Finalizacija ovog sporazuma važan je korak ka procesu osnivanja potrebnih uslova za otvaranje novih ruta u donjem vazdušnom prostoru Kosova, na siguran i propisan način“, poručuju iz KFOR-a.

„Ovo će doprineti stalnim naporima na unapređenju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, u okviru dijaloga koji je pod pokroviteljstvom EU“ ocenjuju.

Iz KFOR-a poručuju da se razvoj novih avio linija odvija u okviru NATO-ovih sastanaka za normalizaciju balkanskog vazdušnog prostora (BANM), pod vođstvom NATO-a, i uz učešće svih relevantnih aktera.

Normalizacija donjeg vazdušnog prostora Kosova skratiće rute i stvoriti ekološke koristi i uštede troškova aviokompanijama i vojnom vazduhoplovstvu, zaključuju se u saopštenju ove misije.

Kako je krajem januara potvrdio generalni sekretar NATO alijanse, Jens Stoltenberg, NATO radi na rešavanju otvaranja donjeg vazdušnog prostora nad Kosovom.

“Postoji proces koji olakšava NATO i koji se bavi ovim pitanjem. Nadam se da ćemo pronaći način da se dogovorimo kako da ponovo otvorimo donji vazdušni prostor i time omogućiti direktan vazdušni saobraćaj između Beograda i Prištine”, izjavio je tada u Briselu Jens Stoltenberg.

Beograd i Priština su pre nešto više od dve nedelje potpisali pisma o namerama kojima se predviđa uspostavljanje direktne avionske linije između Prištine i Beograda koje će sporovoditi nemačka avio kompanija “Lufthansa”.

Gornji vazdušni prostor iznad Kosova, na visini većoj od 8.700 metara, otvoren je početkom marta 2014, za civilne letove, a u novembru naredne godine ukinuta je i vazdušna zona bezbednosti koja se proteže 25 kilometara od administrativne linije Kosova ka unutrašnjosti centralne Srbije, koja je dogovorena Vojnotehničkim sporazumom iz ’99, kada je NATO pozdravio „angažovanost i posvećenost“ Srbije ka ponovnom otvaranju donjeg prostora.

Za bezbednost vazdušnog prostora nad Kosovom odgovoran je NATO, odnosno komandant misije KFOR-a, u skladu sa ovim sporazumom kao i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još