• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Vašington nikad jasniji da Priština treba ukinute takse

Predsednica Vlade Ana Brnabić je poručila privremenim prištinskim institucijama da, ako im ne odgovara CEFTA sporazum, imaju na raspolaganju mnogo načina da pokrenu izmenu tog sporazuma. Premijerka je izjavila da je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljom i evropskim parlamentarcima Vladimirom Biličikom i Tanjom Fajon razgovarala o dve stvari – novoj metodologiji EK za pristupne pregovore i izbornim uslovima u Srbiji.

Nikada jasnija poruka SAD nije bila kao što je sada da je neophodno da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, izjavila je premijerka Ana Brnabić, navodeći da su tu poruku, osim izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, uputili i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kao i Žozef Borelj, novi šef diplomatije EU.

Brnabićeva je na Televiziji Pink kazala da je Aljbin Kurti, dok nije postao premijer privremenih prištinskih institucija, drugo pričao i ocenila da je sada drugačija odgovornost na njemu.

“Jedna je odgovornost kada ste u opoziciji, a druga je odgovornost kada ste direktno odgovorni za odnose Prištine i SAD”, kazala je Brnabić i izrazila nadu da će takse zaista i biti ukinute.

“To je odlično za Srbe na KiM, dobro je za ceo region zato što će se povući odluka za davanje nacionalne pripadnosti keksu i mleku. To je dobar signal za budućnost”, kazala je premijerka.

Ukidanje taksi je odlično i za sve ostale na KiM i za Albance koji su skupo platili cenu te političke odluke, kaže Brnabić, ističući da je plaćaju i danas i da će je plaćati sve dok se ta mera ne povuče.

Govoreći o reciprocitetu koji je Kurti spominjao kako bi takse bile ukinute, Brnabić kaže da nije sigurna o kojem reciprocitetu pričaju.

“Politika Vlada Srbije je potpuno jasna, nema tu sivih zona, nejasnoća, mi tražimo poštovanje svih potpisanih sporazuma, mi tražimo poštovanje CEFTA sporazuma, tu nema nejasnoća”, ističe premijerka.

Poručila je privremenim prištinskim institucijama da, ako im ne odgovara CEFTA sporazum, imaju na raspolaganju mnogo načina da pokrenu izmenu tog sporazuma.

“Ali, dok se ne promeni, ima da se poštuje, to je osnovno u civilizovanom svetu”, zaključila je Brnabić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još