• Početna>
  • Vesti>

Schengenvisainfo: Hrvatska će pomoći Kosovu na putu ka viznoj liberalizaciji

Hrvatska smatra da je Kosovo ispunilo sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije. Barem tako tvrdi ambasadorka Hrvatske u Prištini, Danijela Barišić, koja ističe da je za ukidanje viznog režima potrebno da se postigne konsenzus sa ostalih 27 država članica EU.

Kako bi se zemlje koje ne podržavaju viznu liberalizaciju za Kosovo ubedile da promene mišljenje, navodi Barišić, Kosovo mora da pruži dokaze hrvatskom predsedništvu da je posao potreban za dobijanje vizne liberalizacije završen.

„Potrebni su nam dokazi da je Kosovo uradilo sve što je trebalo da se uradi. Ova država mora nastaviti da se bori protiv kriminala i korupcije. Kosovo mora da nam da dokaze kako bismo ubedili države članice da promene mišljenje i pokazali im da je Kosovo učinilo sve što je moglo“, rekla je ona.

Barišić smatra da politička klasa na Kosovu takođe mora da sedne i pronađe konsenzus za kretanje ka članstvu u EU.

Iako je Evropski parlament podržao liberalizaciju viznog režima za Kosovo, još uvek nije određen tačan datum kada će građani Kosova moći da putuju bez vize, jer Savet još uvek nije odobrio sporazum zbog nekih zemalja koje oklevaju da ga podrže.

Prethodno je nemački poslanik iz Hrišćansko-demokratske unije, Peter Bajer (Peter Beyer), okarakterisao kao nepravedno to što građani Kosova nemaju mogućnost slobodnog kretanja. Bajer je takođe istakao da je nepravedno to što je ova nova zemlja jedina zemlja u regionu na koju se primenjuje vizni režim za Šengen zonu.

„Uvek sam na različitim sastancima spominjao viznu liberalizaciju za Kosovo, jer je vrlo nepravedno to što samo građani Kosova nemaju mogućnost slobodnog kretanja“, rekao je on početkom septembra prošle godine.

Iako je Evropski parlament 13. septembra 2018. godine pristao da po prvi put započne razgovore o ukidanju viznog režima za građane Kosova, a zatim je potvrdio ovaj stav 28. marta 2019, dok je tokom drugog glasanja krajem septembra 2019., glasao da se započnu razgovori sa Savetom EU – Savet to nije učinio.

Najveći razlog zašto nisu započeti razgovori je protivljenje nekoliko članica EU, uključujući Kipar, Grčku, Rumuniju, Slovačku i Španiju, koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, dok neke druge članice i dalje smatraju da se Kosovo ne kvalifikuje za liberalizaciju uprkos tome što je ispunilo postavljene kriterijume.

Deo država članica EU veruje da bi odobravanje vizne liberalizacije Kosovu izazvalo novi talas migranata iz ove zemlje Zapadnog Balkana, poput onog koji je 2014. godine doprineo izbijanju izbegličke krize u Evropi.

Izvor:Kossev

Comments

Pročitaj još