• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Umesto taksi reciprocitet; nezavisnost Kosova realnost koju treba da prizna Srbija

Mi ćemo ukinuti taksu time što ćemo je zameniti principom reciprociteta. Pobedili smo na izborima sa tim stavom i taj stav je danas deo sporazuma između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosovo. Čim budemo razmotrili sve elemente tog reciprociteta, mi ćemo ga uspostaviti i tada naravno da ćemo ukinuti taksu, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

“Treba da bude potpuna uzajamnost što se tiče naših odnosa, jer princip reciprociteta jeste princip zdravih odnosa između država, i ne samo država. Mi imamo rezoluciju našeg parlamenta od 7. decembra 2011. godine gde je glavna tačka pun reciprocitet u smislu tržišnih, privrednih i političkih odnosa između naših dveju država. Na primer, mi smatramo da nije u redu da naša roba kad ide u Srbiju, kad mi budemo izvozili našu robu tamo, da se ne priznaje nijedan dokument zbog toga što piše Republika Kosovo” rekao je Kurti.

“Takođe, vozači kamiona, kad su izvozili robu dobili su kaznu i po 800 evra od srpske policije zbog toga što im nije bila priznata vozačka dozvola. S druge strane, na primer, ako jedan Srbin iz Gračanice diplomira na nekom univerzitetu u Srbiji, može da se vrati i da predaje u osnovnoj ili srednjoj školi u Gračanici, ali ako jedan Albanac iz Preševa, Medveđe ili Bujanovca dolazi u Prištinu i završava univerzitet ovde, ne može da ide natrag u svoje rodno mesto i da se tamo zaposli s tom diplomom” navodi premijer Kosova.

Rekao je da je nezavisnost Kosova realnost koju koju treba da priznaje i Srbija. “Ustav Srbije je veoma star, mislim da bi trebao da se promeni, ali mi to ne možemo.Mislim da Srbija treba da promeni svoj Ustav, mislim da je srpski narod spreman i da promeni Ustav, jer glavni prioriteti Srbima u Srbiji nije status Kosova, nezavisno Kosovo ili međusobni problemi koje mi imamo kao dve države, nego su evropske integracije, zapošljavanje, borba protiv korupcije, pravda, obrazovanje, razne stvari koje se tiču njihovog života tamo. Isto kao i Albancima i drugim manjinama ovde na Kosovu, drugim zajednicama ovde na Kosovu. Zato kažem da više potpore za promenu Ustava Srbije ima u samoj državi Srbije nego kod običnih građana” rekao je u intervjuu za RSE.

Kurti je rekao da će on biti na čelu kosovske delegacije i da dijalog treba da bude pripremljen i da se desi ove godine. “Sada, ja nisam premijer ni sto sati, a kamoli sto dana, a s druge strane je u Srbiji već počela kampanja za nove izbore. Ne znam koje je najbolje vreme da se počne sa dijalogom, ali mislim da to takođe zavisi od Brisela i od specijalnog predstavnika EU gospodina Borelja” .

Govoreći o Srpskoj listi, rekao je da smatraju da je prisustvo Srpske liste u Vladi ustavni zahtev. “Ona nije deo naše koalicije. Naravno, kao politička stranka ona je stvorena putem Briselskog sporazuma u vreme kada je današnji ministar inostranih poslova Srbije (Ivica Dačić, prim. red.) bio premijer. I Srpska lista je kao takva funkcionisala. Našu Vladu čini 15 ministara, dva zamenika premijera i ja. Naš stav je da nas osamnaestoro budemo jedna ekipa, da imamo jedan program.

Nadam se da ćemo po prvi put videti i Srpsku listu kako deluje u okviru našeg programa, zakona i Ustava, sa jedne strane. Sa druge, takođe imaju šansu da pomažu i poboljšaju život svih na Kosovu, a pogotovu srpske zajednice u kojoj su osvojili najviše glasova” rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti za Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još