• Početna>
  • Vesti>

Dva policajca svedočila na suđenju za ubistva dvojice Srba iz 2004.

Na suđenju Hesetu Saljihaju, koga Specijalno tužilaštvo tereti za ubistvo Borka i Dobrivoja Stolića 2004. godine, juče su svedočila dva policajca, prenosi portal Kallxo.

Stručnjak za balistiku Ljirim Hajdini priznao je u sudnici da mu je zadatak bio da proveri oružje da li je bilo funkcionalno i da uporedi čaure koje su pronađene na mestu događaja.

“Moj posao je bio da proverim oružje da li radi. Uzeo sam oružje i počeo da ispitujem, fotografišem i pripremim za probno pucanje. Bilo je tri komada oružja, ali jedan od njih nije bilo ispravan “, rekao je Hajdini.

Na pitanje predsedavajućeg sudije Ibrahima Idrizija da li je proverio koliko se čaura podudara sa predmetom, svedok je odgovorio potvrdno.

“Da, otkrio sam da je iz puške AK 47, jugoslovenske proizvodnje, ispaljeno 20 hitaca “, dodao je on.

Svedok je dalje rekao da izveštaj njegovog kolege Bedri Kunsana sadrži 73 hica ispaljenih iz različitog oružja.

Prema izveštavaju ove čaure su podeljene u šest grupa. Svedok je rekao da nijedna od ovih grupa čaura nije odgovarala puškama, izuzev grupe B, odnosno 20 metaka koji su odgovarali za pušku AK 47.

Advokat optuženog Heseta Saljihaja, Arianit Koci pitao je svedoka o metodologiji rada 2004. i da li je sada profesionalnije.

Svedok je kratko odgovorio da je svaka inovacija bolja. Kasnije je na saslušanju svedočio i policajac koji je svedočio jer je bio na mestu događaja Besim Arifi. Naveo je da je otišao na lice mesta u Drajkocu, u opštini Šterpce, i da je bilo uniformisane i policije u civilu.

“Započeli smo istragu na mestu događaja, ali mesto nije bilo obezbeđeno kako to nalažu pravila”, rekao je svedok.

Mi smo vršili nadzor izvan kuće, a ne unutra jer nam je policija iz Štrpca rekla da su vrata zatvorena i da nemamo ključ za otvaranje, naveo je on.

Prema optužnici Specijalnog tužioca, Heset Saljihaj je, u saradnji sa nepoznatim osobama, vođenim nacionalnim motivima, namerno lišio života Borka i Dobrivoja Stolića tako što je 17. marta 2004., kasno popodne, dok  je pokojnik bio ispred svoje kuće, u selu Drajkovac, pucao na njih iz AK-47.

Od četiri rane zadobijene na vitalnim delovima tela Dobrivoje Stolić je bio na mestu mrtav. Borko Stolić je, od dve povrede, jedne u trbuhu i jedne na desnoj strani bedara, umro na putu do bolnice.

Odmah su na lice mesta izašli pripadnici kosovske policije: Dragan Ivanović, Srđan Mladenović, Živorad Samardžić i Srđan Đurinac, kako bi obezbedili mesto događaja.

Prema optužnici, optuženi je zajedno sa drugima pobegao sa mesta događaja, otvorio vatru na njih i uspeo da pobegne sa mesta nesreće.

Prema tužilaštvu, Saljihaj je počinio krivično delo teško ubistvo. Dalje u optužnici Tužilaštva stoji da je optuženi Heset Salihaj 21. oktobra 2004. oko 13:30 sati, u ulici Astrit Bitići u Uroševcu ubio Nezir Šerifija.

Optuženi je, prema optužnici, nekoliko puta pucao u žrtvu, koja je preminula od zadobijenih povreda. Optuženi je pobegao sa mesta nesreće, ali novčanik sa ličnim dokumentima ostao na mestu događaja. Zbog toga je optužen za ubistvo.

Izvor: Kosovo online / Kallxo

Comments

Pročitaj još