Brnabić: Od Prištine ne očekujem ništa, nadam se ukidanju takse

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da od nove prištinske vlade ne očekuje ništa, ali je izrazila nadu da će političari koji trenutno vode kosovske institucije ukinuti taksu od sto odsto zbog bolje budućnosti regiona.

“Nemam nikakvih očekivanja od Prištine, ali sam optimista i nadam se da će ljudi koji u ovom trenutku vode privremene institucije u Prištini shvatiti da je najvažnije za sve nas da gledamo u budućnost i da je jedini način da građani ostanu da žive ovde naša saradnja”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Prokuplju.

Prema njenim rečima, Beograd i Priština trebalo bi da budu okrenute saradnji, međusobnoj trgovini i da komunikacijom rešavaju probleme.

“Čin uvođenja taksi Srbiji i BiH pripada 17. ili 18. veku, svakako ne 21. veku i imamo samo nadu da će to političari u Prištini razumeti, a mi smo spremni da razgovaramo sa njima kad god te takse budu ukinute”, poručila je Brnabić.

Podsetila je i da je međunarodna zajednica reagovala na uvođenje tih taksi, primećujući da su SAD u tome bile jasnije i otvorenije, nego EU koja je, ističe premijerka, garant Briselskog sporazuma i institucija koja moderira dijalog između Beograda i Prištine.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar odgovarajući na pitanje novinara rekao je da srpske zdravstvene ustanove na Kosovu uprkos uvedenim taksama imaju sve što im je potrebno.

“Situaciju pratimo iz dana u dan, znate koliko je u početku bilo problema da snabdemo naše zdravstvene ustanove na KiM, međutim, mi smo se snašli i trenutno su sve potrebe zadovoljene i sve naše zdravstvene ustanove imaju ono što im je neohpodno da bi nastavile da rade”, rekao je Lončar.

Izrazio nadu da će takse što pre biti ukinute i da srpski narod na Kosovu više neće morati da strepi i razmišlja da li će lekovi do njih stići ili ne.

“Ovde je reč o humanosti i ljudskim pravima koja mislim da naši građani nisu mogli da osete od kada su uvedene takse. Nastavićemo da vodimo računa i mislim da ćemo uspeti u tome,” podvukao je Lončar.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments