Srbiji od EU 138,55 miliona evra bespovratne pomoći

Vlada Srbije i Evropska unija potpisale su sporazum o finansiranju u vrednosti od 138,55 miliona evra. Novi paket bespovratne pomoći namenjen je projektima u oblasti ekonomije, nauke, vladavine prava i upravljanja.

Sporazum su u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisali ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

Ranije danas, Jadranka Joksimović je rekla da Srbija kao zemlja koja pristupa EU ima pravo na IPA fondove i da u proseku svake godine dobije oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava.

“To je IPA za 2019. godinu u vrednosti od 138, 5 miliona evra. Pored ove podrške za 2019, za Srbiju su predviđena sredstva za IPARD – podsticaj poljoprivredi – 40 miliona evra, podršku organizacijama civilnog dsrustva – pet miliona evra i za specijalne mere kao odgovor na migrantsku krizu – 27,5 miliona evra. Time ukupna podrška Srbiji iz budžeta EU za 2019. godinu iznosi 211 miliona evra. Od 138,5 osnovnog paketa imaćemo 76, 5 miliona za lokalni ekonomski razvoj i podsticaj, inovativnim preduzećima, malim i srednjim preduzećima”, naglasila je Joksimovićeva.

Ističe da će značajan deo novca biti usmeren na pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala – oko 18 miliona evra, kao i za prevenciju i reagovanje u vanrednim situacijama oko deset miliona evra i reforme u brojnim oblastima u vezi sa procesom prstupanja EU i učešća u programima EU – oko 34 miliona evra.

U saopštenju Delegacije EU u Srbiji navodi se da je predviđeno da se sudijama, tužiocima i istražiteljima pruži podrška u vidu savetodavnih misija u kojima će učestvovati stručnjaci iz država članica EU.

Paketom su obuhvaćena i sredstva za obuku državnih službenika, usklađivanje zakonodavstva sa standardima EU, kao i za ekspertizu za usvajanje najboljih evropskih praksi u oblasti upravljanja za šta će biti izdvojeno 18 miliona evra.

Deo sredstava biće usmeren i za učešće u programima kao što su naučni program “Horizont” i obrazovni program “Erazmus+”, a za to je namenjeno oko 15,8 miliona evra.

Takođe, predviđena je i pomoć od deset miliona evra u slučaju prirodnih katastrofa kao što su poplave, zemljotresi…

U proteklih deset godina EU je Srbiji donirala više od 2,5 milijardi evra sa ciljem da je podrži u dostizanju evropskih standarda.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još