• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Ne treba žuriti sa dijalogom, ne očekujem sporazum sa Beogradom ove godine

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da nije nemoguće postići dogovor sa Beogradom tokom ove godine, dodajući da neće žuriti sa epilogom dijaloga i da ne očekuje nikakav sadržajan dijalog niti brze rezultate pošto su u Srbiji na pragu izbori.

Kurti je u intervjuu za “Glas Amerike” rekao da je moguće da se dođe do dogovora sa Beogradom ali da to sada ne može da predvidi.

“Sada mogu da izrazim moju spremnost za dijalog, za otvoren i principijelan dijalog i verujem da bi stavljanje sporazuma pre dijaloga potkopalo dijalog i da bi sprečilo sporazum kao takav”, dodao je Kurti.

Ocenio je da, iako su SAD imenovale specijalnog predstavnika za dijalog, to ne znači da će uloga EU u razgovorima biti bleda, dodajući da je svestan da je EU postavila sveobuhvatan sporazum kao uslov za put ka integraciji.

Kurti je najavio da će taksa na srpsku robu biti ukinuta što je pre moguće, ali ne bez reciprociteta.

Kaže, međutim, da taksa nikada nije obustavila razgovore zvaničnika Beograda i Prištine, i da su oni često sastajali za međunarodnim stolom.

Na neki način, razgovori nikada nisu prestali, jer su na raznim međunarodnim stolovima i konferencijama bili sastanci kosovskih vlasti sa liderima Srbije, a to će se nastaviti i dalje, naveo je Kurti.

“Mislim da sada kada još nismo uspeli da sjedinimo naša ministarstva sa 21 na 15, proći će neko vreme, dok je sa druge strane kampanja za izbore u Srbiji. Mislim da se trenutno ne može očekivati bilo kakav suštinski dijalog i brzi rezultati. Ne kasnimo, ali ne žurimo”, rekao je Kurti.

“Reciprocitet nije osveta Beogradu”

Tvrdi da vizija reciprociteta prema Beogradu nije osveta.

“Dakle, ne želimo osvetu, želimo pravdu, reciprocitet je pravičnost, to je fer pristup”, smatra novoimenovani kosovski premijer, pozvavši se na jednu od izjava američkog predsednika Donalda Trampa, da je reciprocitet vrednost na kojoj su danas izgrađeni međunarodni odnosi u svetu.

Dodao je da Priština “ne želi da se sveti” Beogradu.

“Postoji dosta neprihvatljivih stvari koje nam se čine da moramo da se minimalno zaštitimo, tako da reciprocitet uopšte nije uvredljiv”, kaže Kurti.

Kampanja Srbije je uvredljiva, reciprocitet je zaštita, odbrambena, to je minimum za neku vrstu dostojanstva i integriteta našeg subjektiviteta kao države spolja “, napomenuo je Kurti za Glas Amerike.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još