• Početna>
  • Vesti>

Advokat Vlajić danas ulaže žalbu na presudu protiv Ivana Todosijevića

Na presudu kojom je, pre dva meseca, bivši ministar u kosovskoj vladi Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora pred Osnovnim sudom u Prištini, danas će njegov branilac advokat Nebojša Vlajić uložiti žalbu.

Vlajić je u izjavi za Kosovo Onlajn rekao da se u žalbi ukazuje da ono za šta je Todosijević osuđen, nije krivično delo već “dozvoljena volja mišljenja i izražavanja”.

“To spada u slobodu govora koja ne sme da bude ograničena. Ako bi Todosijević za to bio kažnjen, to znači da mi kao Srbi ne možemo da imamo svoje mišljenje ni o jednom događaju iz prošlosti, već moramo da mislimo ono što većina hoće da mislimo”, rekao je Vlajić.

On je izrazio očekivanje da će prvostepena presuda biti ukinuta čime bi Ivan Todosijević bio oslobođen optužbi, ili da se vrati na novo suđenje.

Ivan Todosijević, koji je obavljao funkciju ministra administracije i lokalne samouprave u kosovskoj vladi, osuđen je 5. decembra prošle godine na dve godine zatvora zbog krivičnog dela „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Razlog za podizanje optužnice bila je izjava Todosijevića povodom 20 godina bombardovanja SR Jugoslavije kada je na obeležavanju dana bombardovanja u Zvečanu rekao da je “povod za Nato agresiju na Srbiju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, odnosno izmišljeni Račak”.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još