Preminuo novinar Dragoljub Žarković

Istaknuti novinar i urednik nedeljnika Vreme, Dragoljub Žarković, preminuo je u 70. godini, posle kraće i teške bolesti, saopštila je redakcija tog nedeljnika.

Dragoljub Žarković, osnivač je “Vremena” i njegov glavni urednik od 1991. godine. Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama “Politika” (1974-1987) i “Borba” (1987-1990). Bio je radijski komentator “Slobodne Evrope” (1993-1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi ( italijanska “Republika”, austrijski “Standard…)

Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika.

Bio je autor više televizijskih emisija i projekata. Kasnije tokom karijere bio je stalni je kolumnista dnevnog lista “Politika” i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija.

Godine 2016. objavio je “Naprednu knjigu” sa podnaslovom “Godine uspona Aleksandra Vučića”.

“Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija Vremena Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet”, navela je redakcija Vremena.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće objavljeno naknadno.

Izvor: Vreme ,N1

Comments

Pročitaj još